Strona główna PRZEPISY Rolada bez pieczenia w kilka minut – prosta, delikatna i pyszna

Rolada bez pieczenia w kilka minut – prosta, delikatna i pyszna

Ta rolada bez pieczenia oczaruje cię w kilka minut. Niezależnie od tego, czy pijesz weekendową kawę w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki smak tej rolki.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 9 dużych miękkich herbatników
  • 360 g słodkiego twarogu (mokrego, miękkiego)
  • 130 g miękkiego masła
  • 4 łyżki stołowe cukru (lub do smaku)
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • jeden banan
  • 1 łyżeczka kakao w proszku (do dekoracji)

Jak będziemy postępować:

Słodki twaróg umieścić w głębokiej misce. Dodaj miękkie masło (o temperaturze pokojowej), cukier i esencję waniliową. Wymieszaj wszystko mikserem, aż uzyskasz gładką masę.

2. Rozłóż kawałek folii spożywczej na blacie roboczym (jeśli jest bardzo cienka, ułóż ją w 2-3 warstwach). Na wierzchu ułóż herbatniki, tak aby utworzyły równą warstwę bez żadnych przerw.

3) 3/4 masy twarogowej równomiernie rozprowadzić na warstwie herbatników.

4) Ułóż banana na herbatnikach w środkowym rzędzie i lekko go rozbij (jeśli to konieczne), aby był bardziej równomierny.

5. Następnie stopniowo podnoś boczne rzędy herbatników i połącz boczne krawędzie, aby utworzyć trójkątną „konstrukcję”.

6. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

7. Wyjąć z lodówki, przełożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą.

8. Posmarować pozostałą masą twarogową.

9. Posypać kakao w proszku lub udekorować według uznania.

10.Włóż ciasto do lodówki na kolejne 2-3 godziny, aby stwardniało i nabrało większej stabilności.

Życzymy dobrego smaku!