Szukasz pomysłu na niedzielny obiad, którego jeszcze nie próbowałeś? Zainspiruj się tym przepisem na jednogarnkowego kurczaka z ryżem! To pyszny przysmak, który różni się od klasycznego – kurczak osobno, ryż osobno – delikatniejszym ryżem i tylko jednym garnkiem do mycia. Zaczynamy!
Kurczak na papryce i ryż z jednego garnka
- 6 udek z kurczaka (z kością i skórą)
- 3 łyżki oleju
- 1 KL soli
- 1 KL mielonego czarnego pieprzu
- 1 KL papryki mielonej
- 1 paczka dużej czerwonej papryki
- 1 kostka czerwonej cebuli
- 3 szt. czosnku
- 1 filiżanka ryżu
- 2 szklanki bulionu z kurczaka (rosół)
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Rozgrzej olej na dużej patelni z pokrywką lub w naczyniu nadającym się do zapiekania w piekarniku.
- Dodaj umyte i osuszone udka kurczaka skórą do dołu i posyp połową soli, pieprzu i papryki. Obróć udka na drugą stronę i powtórz proces przyprawiania. Odwróć je ponownie i smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Wyjmij udka i podsmaż na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę do miękkości. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek i krótko podsmażyć.
- Dodać ryż do podsmażonych warzyw, krótko wymieszać i zalać bulionem. Kiedy ryż zacznie bulgotać, włóż mięso z powrotem do garnka (skórą do góry), przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
- Przed podaniem posypać świeżym majerankiem lub gałązkami tymianku.