Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na ciasto ze słodkim twarogiem, jabłkami i karmelowymi „łezkami”. Nie czekaj na nic i pospiesz się z przygotowaniami, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i kucharka dadzą radę! Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 160 g mąki zwykłej
- 150 g masła
- cukier – do smaku (my użyliśmy 200 g, ale można przygotować ciasto bez cukru)
- 150 g kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (zmniejsza kwasowość śmietany; jeśli śmietana jest bardzo kwaśna, można dodać więcej sody oczyszczonej; jeśli jest mniej kwaśna – mniej lub wcale)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa słodkiego twarogu:
- 600 g słodkiego twarogu
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki semoliny
Warstwa jabłkowa:
- 4-5 dużych jabłek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie warstwy bezowej:
- 8 białek jaj
- 200 g cukru
- szczypta soli
Jak będziemy postępować:
Przygotować masę serową: wymieszać słodki twaróg i żółtka. Stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli nie masz miksera, możesz przecedzić ser przez drobne sito lub utrzeć go tłuczkiem.
Dodać kaszę mannę i wymieszać. Ilość potrzebnej kwaśnej śmietany zależy od wilgotności sera: jeśli jest on suchy, potrzeba mniej kwaśnej śmietany, a jeśli jest wilgotny i miękki – więcej. Dodaliśmy 4 łyżki stołowe kaszy manny.
3.Pozostawić mieszaninę w spokoju, aby kasza manna mogła napęcznieć.
4.W międzyczasie przygotuj ciasto: ubij masło mikserem i stopniowo dodawaj cukier (jeśli chcesz go użyć).
Dodaj kwaśną śmietanę i żółtka. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
6.Dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż do połączenia.
Szybko wmieszać mąkę. Używaj miksera na niskich obrotach, naprzemiennie włączając i wyłączając. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinna być miękka, gęsta, o konsystencji domowej kwaśnej śmietany.
8.Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i rozprowadź równomiernie za pomocą łopatki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piecz ciasto przez 10-15 minut.
9.Przygotować jabłka: umyć, osuszyć i obrać. Pokrój je na cienkie plasterki.
10.Wyjąć blachę z piekarnika. Ciasto powinno być upieczone i nie powinno się zwijać po naciśnięciu palcem. Jeśli dodasz cukier, ciasto zbrązowieje. Jeśli dodasz mniej cukru lub nie dodasz go wcale, ciasto będzie lżejsze.
Rozłóż równomiernie masę serową na gorącej płycie. Na wierzchu warstwy ułożyć plasterki jabłek i posypać mielonym cynamonem.
12.Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C i umieść blachę do pieczenia na górnej półce środkowego regału. Piecz ciasto przez 10-15 minut, aż warstwa serowa stwardnieje.
13.Przygotuj beziki: 3-4 minuty przed końcem pieczenia ubij białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania miękkiej piany. Następnie stopniowo dodawaj cukier, kontynuując miksowanie, aż do uzyskania sztywnej piany i całkowitego rozpuszczenia cukru (pocierając beziki palcami, nie powinieneś wyczuwać kryształków cukru).
14.Wyjąć blachę z piekarnika i równomiernie rozprowadzić bezę na powierzchni ciasta.
15.Włóż ciasto z powrotem do piekarnika nagrzanego do 170°C na środkową górną półkę i piecz przez 20-25 minut, aż pokryje się karmelową skórką.
Aby umożliwić pojawienie się karmelowych „łezek”, otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól mu się trochę przewietrzyć. Następnie zamknij drzwiczki i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w środku. Nie otwieraj ponownie drzwiczek piekarnika, aby zapobiec odparowaniu pary i skraplaniu się pary na powierzchni ciasta. Skraplająca się para wodna rozpuści karmelową skórkę i utworzy „łzy”. Proces ten trwa zwykle 2-3 godziny.
Ciasto jest niesamowicie smaczne!
Życzymy Wam i Waszym bliskim miłego spędzenia czasu!