Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na klopsiki, które można podawać zarówno same, jak i z puree ziemniaczanym lub innym daniem dodatkowym . Nie tylko będą Ci smakować, ale możesz też zmieniać składniki według własnego gustu i możliwości.
Co będzie nam potrzebne:
- 600 g mięsa mielonego (my użyliśmy mięsa z indyka)
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- jedno jajko
- sól – do smaku
- 2-3 cebule
- jedna duża marchew
- 3-4 łyżki stołowe sosu pomidorowego
- 0,5-1 szklanki wody lub bulionu mięsnego
- mąka – do wymieszania
- olej – do smażenia
Jak będziemy postępować:
W głębokiej misce umieścić mięso mielone, ugotowany i ostudzony ryż, lekko ubite jajko i sól do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
2. Z masy odmierzamy czubatą łyżkę stołową i formujemy klopsik, obtaczając go w mące (aby nie kleił się do rąk i miał ładniejszy kształt).
Uformuj wszystkie klopsiki w ten sam sposób.
Smażyć je na patelni w odpowiedniej ilości oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Następnie przenieś je na talerz.
5. Na oleju, na którym smażyły się klopsiki, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się miękka i zacznie brązowieć.
6. Następnie dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj wszystko i smaż przez 3-4 minuty, aż marchew będzie miękka.
7. Dodaj sos pomidorowy. Wymieszać.
8. Dodaj sól do smaku i wodę lub bulion. Bardzo dobrze wymieszać.
Zanurz klopsiki w sosie. Gotuj je w sosie: na małym ogniu pod przykryciem przez 7-8 minut z każdej strony.
10. Podawaj klopsiki z sosem, w którym się gotowały, i z dodatkami, które lubisz!
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.