Strona główna PRZEPISY Klopsiki, które można podawać same lub z tłuczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami.

Klopsiki, które można podawać same lub z tłuczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami.

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na klopsiki, które można podawać zarówno same, jak i z puree ziemniaczanym lub innym daniem dodatkowym . Nie tylko będą Ci smakować, ale możesz też zmieniać składniki według własnego gustu i możliwości.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 600 g mięsa mielonego (my użyliśmy mięsa z indyka)
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • jedno jajko
  • sól – do smaku
  • 2-3 cebule
  • jedna duża marchew
  • 3-4 łyżki stołowe sosu pomidorowego
  • 0,5-1 szklanki wody lub bulionu mięsnego
  • mąka – do wymieszania
  • olej – do smażenia

Jak będziemy postępować:

W głębokiej misce umieścić mięso mielone, ugotowany i ostudzony ryż, lekko ubite jajko i sól do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.

Źródło: retete-usoare.eu

2. Z masy odmierzamy czubatą łyżkę stołową i formujemy klopsik, obtaczając go w mące (aby nie kleił się do rąk i miał ładniejszy kształt).

Uformuj wszystkie klopsiki w ten sam sposób.

Smażyć je na patelni w odpowiedniej ilości oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Następnie przenieś je na talerz.

Źródło: retete-usoare.eu

5. Na oleju, na którym smażyły się klopsiki, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż stanie się miękka i zacznie brązowieć.

6. Następnie dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj wszystko i smaż przez 3-4 minuty, aż marchew będzie miękka.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Dodaj sos pomidorowy. Wymieszać.

8. Dodaj sól do smaku i wodę lub bulion. Bardzo dobrze wymieszać.

Zanurz klopsiki w sosie. Gotuj je w sosie: na małym ogniu pod przykryciem przez 7-8 minut z każdej strony.

Źródło: retete-usoare.eu

10. Podawaj klopsiki z sosem, w którym się gotowały, i z dodatkami, które lubisz!

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.