Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Spróbuj tych ziemniaczanych gniazd z klopsikami. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a Ty masz pyszny, sycący obiad.
Co będzie nam potrzebne:
Do przygotowania puree ziemniaczanego:
- 800 g ziemniaków
- jedno jajko
- 40 g masła
- 50 g sera
- sól, przyprawy (my użyliśmy tylko soli) – do smaku
Na klopsiki:
- 400 g mięsa mielonego (my użyliśmy kurczaka)
- jedna cebula
- 100 g sera
- sól, przyprawy (my użyliśmy mielonego czarnego pieprzu, granulowanego czosnku i papryki) – do smaku
- jedno jajko (opcjonalnie)
Jeśli masa na klopsiki wyjdzie rzadka, dodaj 1-2 łyżki skrobi.
Jeśli używasz mięsa wieprzowego lub wołowego, lepiej jest zrumienić klopsiki przed pieczeniem, ponieważ te rodzaje mięsa gotują się wolniej niż kurczak.
Jak będziemy postępować:
Przygotować puree ziemniaczane: Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj je, aż będą gotowe.
2. Ugotowane ziemniaki wyjąć z wody. Dodać sól i przyprawy do smaku, masło, jajka i starty ser. Rozetrzeć wszystko tłuczkiem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Pozostawić tłuczone ziemniaki do ostygnięcia.
4. Przygotować mieszankę mięsną. Dodać sól i przyprawy do smaku, jajka i cebulę startą na tarce o grubych oczkach lub zmiksowaną blenderem. Bardzo dobrze wymieszać.
5. Dodać starty ser. Bardzo dobrze wymieszać.
6. Nabierać około 2 łyżki stołowe puree ziemniaczanego i formować z nich kulki.
7. Ułóż kulki ziemniaczane na wysmarowanej tłuszczem lub masłem blasze do pieczenia. Używając okrągłej szklanki wysmarowanej olejem i rąk, zrobić na środku dołek.
8. Z masy mięsnej uformuj klopsiki i ułóż je w ziemniaczanych gniazdach.
9. Piec danie przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
10. Jeśli chcesz, możesz posypać je większą ilością startego sera i zapiekać przez kolejne 5-7 minut, aż się roztopi.
11. Ziemniaczane gniazda podawaj z klopsikami z dodatkiem posiekanych warzyw!
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.