Te ciastka czekoladowe są wyjątkowe – mają chrupiącą, pękającą skórkę i miękki, gładki, a nawet lekko kremowy miękisz. Ich przygotowanie zajmuje 20-25 minut (wliczając czas pieczenia). Przygotuj je z nami!
Co będzie nam potrzebne:
- 100 g ciemnej czekolady
- 25 g masła
- jedno średniej wielkości jajko (55-65 g)
- 80 g brązowego lub białego cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g mąki zwykłej
Z podanych składników powstanie 18-19 ciasteczek.
Jak postępować:
1. Rozpuść je na małym ogniu, stale mieszając (lub w mikrofalówce).
2. Pozostawić jednorodną mieszaninę do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Jajka i cukier ubijać mikserem na pełnej prędkości przez 3-4 minuty, aż powstanie puszysta, gęsta, biaława piana.
5. Do piany z jajek dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Dodać suche składniki. Bardzo dobrze wymieszać szpatułką, aż powstanie gęste, jednorodne i lepkie ciasto.
7) Ciastka formuj łyżką lub łyżeczką i układaj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią silikonową.
- Jeśli ciasto wyjdzie grubsze niż nasze, można je uformować dłońmi w kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia.
8) Piec ciastka przez 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Należy uważać, aby ich nie przesuszyć: bezpośrednio po upieczeniu powinny być bardzo miękkie.
9. Pozwól im całkowicie ostygnąć i stwardnieć. Trochę stwardnieją i będą się lekko odklejać od papieru do pieczenia.
Przenieść ciastka na talerz. Podawaj je i ciesz się ich wspaniałym smakiem!
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.