Strona główna PRZEPISY Ciasteczka czekoladowe – gotowe w 20 minut, a dzieci je uwielbiają

Ciasteczka czekoladowe – gotowe w 20 minut, a dzieci je uwielbiają

Te ciastka czekoladowe są wyjątkowe – mają chrupiącą, pękającą skórkę i miękki, gładki, a nawet lekko kremowy miękisz. Ich przygotowanie zajmuje 20-25 minut (wliczając czas pieczenia). Przygotuj je z nami!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 25 g masła
  • jedno średniej wielkości jajko (55-65 g)
  • 80 g brązowego lub białego cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g mąki zwykłej

Z podanych składników powstanie 18-19 ciasteczek.


Jak postępować:

1. Rozpuść je na małym ogniu, stale mieszając (lub w mikrofalówce).

2. Pozostawić jednorodną mieszaninę do ostygnięcia.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

4. Jajka i cukier ubijać mikserem na pełnej prędkości przez 3-4 minuty, aż powstanie puszysta, gęsta, biaława piana.

5. Do piany z jajek dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Dodać suche składniki. Bardzo dobrze wymieszać szpatułką, aż powstanie gęste, jednorodne i lepkie ciasto.

7) Ciastka formuj łyżką lub łyżeczką i układaj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią silikonową.

  • Jeśli ciasto wyjdzie grubsze niż nasze, można je uformować dłońmi w kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia.

8) Piec ciastka przez 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Należy uważać, aby ich nie przesuszyć: bezpośrednio po upieczeniu powinny być bardzo miękkie.

9. Pozwól im całkowicie ostygnąć i stwardnieć. Trochę stwardnieją i będą się lekko odklejać od papieru do pieczenia.

Przenieść ciastka na talerz. Podawaj je i ciesz się ich wspaniałym smakiem!

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.