Spróbuj tego słodkiego ciasta z krowiego sera. Tort jest bajeczny. Ma puszyste ciasto i bardzo soczyste nadzienie. To proste i smaczne! Zrób to teraz! Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z filiżanką kawy poczujesz się jak na chmurce.
Co będzie nam potrzebne:
(patelnia 31 x 24 cm)
Na ciasto:
- 270 g mąki zwykłej
- 40 g cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 g drożdży suszonych
- 40 g masła
- 125 ml mleka
- jedno jajko
Nadzienie:
- 400 g słodkiego twarogu
- 80 g cukru
- 4 g cukru waniliowego
- jedno jajko
- jedna łyżeczka skrobi
Na polewę (ciasto kruche/posypka z okruchów):
- 2,5 łyżki stołowe cukru
- 30 g masła
- 4 g cukru waniliowego
- 50 g mąki
Inne: 1 jajko – do posmarowania.
Jak postępować:
1.Przygotuj ciasto: podgrzej mleko (musi być letnie).
2.Wymieszaj suszone drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem. Pozostawić mieszaninę na 10 minut, aby uaktywnić drożdże.
3.Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z pozostałym cukrem i solą na gładką masę. Dodaj je do mieszanki drożdżowej i wymieszaj.
5.Przesiej mąkę do głębokiej miski. Na środku zrobić studnię i wlać do niej płynną mieszankę. Wyrobić ciasto.
6.Pod koniec wyrabiania ciasta (gdy składniki się połączą) dodaj roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto przez około 7-10 minut, aż będzie gładkie, jednolite i nie będzie się kleić do rąk i ścianek miski.
7.Uformuj ciasto w kulę i umieść w czystej, naoliwionej misce. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
8.Przygotuj nadzienie: jeśli ser jest ziarnisty, przetrzyj go przez drobne sito/młynek do mięsa lub zmiksuj za pomocą miksera.
9.Wymieszaj ser, cukier tostowy, cukier waniliowy i jajka. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj skrobię i wymieszaj. Dopasuj konsystencję: jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać więcej skrobi.
11.Gdy ciasto zastygnie, wyjmij je z miski i podziel na dwie nierówne części: 1/3 i 2/3. Uformować z nich kulki i przykryć folią spożywczą. Pozostawić je na 5 minut.
12.Większy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek (na stolnicy posypanej odrobiną mąki): jego wielkość powinna nieco przekraczać wielkość blachy do pieczenia. Za pomocą opiekacza przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną olejem. Rozłóż ją równomiernie i uformuj boki przyszłego tortu.
13.Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek (na lekko posypanej mąką powierzchni).
14.Dodaj nadzienie serowe na wierzch patelni, rozprowadzając je równomiernie i pozostawiając około 1,5 cm od krawędzi.
15.Za pomocą obracaczki przenieś mniejszy blat na patelnię i umieść go na wierzchu nadzienia. Sklej krawędzie obu blatów.
Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
17.Przygotować lukier (kruszonkę): do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszaj rękami, aż powstanie gładkie ciasto.
Nakłuj powierzchnię ciasta w niektórych miejscach czubkiem noża, aby zapobiec jego nadymaniu się podczas pieczenia. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać lukrem.
Piec ciasto przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Powierzchnia powinna być zrumieniona.
20.Pozostawić do ostygnięcia w foremce. Następnie wyjmij je z formy i usuń papier do pieczenia.
21.Podzielić ciasto i podawać. Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.