Wybierasz się na przyjęcie lub uroczystość i chciałbyś wnieść coś do stołu? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie zrobimy wspaniałe cukrowe wianki z ciasta drożdżowego! Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu.
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i razem zróbmy te pyszne wieńce z drożdżowego ciasta cukrowego!
Wspaniały przepis na wspaniały wieniec cukrowy:
Co będzie nam potrzebne:
- 500 g mąki zwykłej
- 170 ml wody
- 150 ml oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 ml wody
- 250 g cukru
- olej do smażenia
Jak postępować:
1) Wymieszać mąkę, wodę, olej i proszek do pieczenia.
2) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić na 30 minut pod ręcznikiem do wyrośnięcia.
3) Następnie podzielić ciasto na około 8 części.
4) Każdą porcję ciasta rozwałkować na długą kluskę, jak poniżej.
5) Za pomocą widelca zrób takie wgłębienia jak poniżej.
6) Następnie uformować ciasto tak, jak widać na zdjęciu.
7) Teraz wystarczy je zwinąć.
8) Powinniśmy dostać taki ładny kwiatek.
9) Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
10) W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wystarczy zagotować wodę i cukier na wolnym ogniu.
11) Po zakończeniu smażenia wieńców w syropie cukrowym, po prostu ubij je razem. Na koniec posypujemy dekoracjami.