Szukasz inspiracji na coś naprawdę smacznego? Ta nieodparcie dobra czekolada w cieście francuskim jest naprawdę bardzo prosta. Wystarczy obtoczyć w cieście tabliczkę czekolady i już można cieszyć się wspaniałym deserem.
Czekolada w cieście francuskim
- 1 opakowanie czekolady stołowej
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
- jajko do posmarowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i połóż na nim czekoladę, tak aby po dłuższych bokach pozostał wystarczająco szeroki pas luźnego ciasta – czekoladę trzeba zawinąć w ciasto. Odetnij pozostałe ciasto.
- Następnie przetnij ciasto po przekątnej wzdłuż boków. Zawiń czekoladę, składając najpierw te kawałki ciasta, które znajdują się bliżej krótszego boku czekolady, na czekoladę, a następnie składając na przemian paski ciasta z jednej strony na drugą.
- Ułóż zawiniętą czekoladę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj ją roztrzepanym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczone ciasto pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aby czekolada nieco stężała.
.