Strona główna PRZEPISY Grzesznie dobry deser: czekolada w cieście francuskim

Grzesznie dobry deser: czekolada w cieście francuskim

Szukasz inspiracji na coś naprawdę smacznego? Ta nieodparcie dobra czekolada w cieście francuskim jest naprawdę bardzo prosta. Wystarczy obtoczyć w cieście tabliczkę czekolady i już można cieszyć się wspaniałym deserem.

hříšně dobrý dezert: Čokoláda v listovém těstě
Źródło: mtvuutiset.fi

Czekolada w cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie czekolady stołowej
  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
  • jajko do posmarowania

 

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozłóż arkusz ciasta francuskiego i połóż na nim czekoladę, tak aby po dłuższych bokach pozostał wystarczająco szeroki pas luźnego ciasta – czekoladę trzeba zawinąć w ciasto. Odetnij pozostałe ciasto.
  • Następnie przetnij ciasto po przekątnej wzdłuż boków. Zawiń czekoladę, składając najpierw te kawałki ciasta, które znajdują się bliżej krótszego boku czekolady, na czekoladę, a następnie składając na przemian paski ciasta z jednej strony na drugą.
  • Ułóż zawiniętą czekoladę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj ją roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  • Upieczone ciasto pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aby czekolada nieco stężała.

.