Klopsiki faszerowane kapustą są proste i pyszne! Naprawdę trzeba je zrobić i spróbować! Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.
Co będzie nam potrzebne:
Do przygotowania masy mięsnej:
- 500 g mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny)
- jedna cebula
- sól – do smaku
- mielona kolendra – do smaku
- 2-3 łyżki stołowe bułki tartej
Do przygotowania farszu:
- pół małej kapusty
- pół słodkiej czerwonej papryki
- jedna cebula
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- świeże warzywa – do smaku (my użyliśmy natki pietruszki)
– olej – do smażenia.
Do dekoracji:
- 5-6 ziemniaków
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- świeże warzywa – do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki stołowe oleju
Jak będziemy postępować:
1) Przygotować mięso: Zetrzyj cebulę na tarce o dużych oczkach i umieść ją w głębokiej misce. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Pozostawić na 5 minut: bułka tarta wchłonie soki z cebuli.
2. Dodaj mięso mielone, sól i mieloną kolendrę do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
3. Przygotować farsz: Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Smażyć w odpowiedniej ilości oleju, aż będą miękkie i zaczną brązowieć.
4. Kapustę drobno pokroić, a słodką paprykę w kostkę. Dodaj je na patelnię. Smażyć warzywa na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do miękkości.
5. Na koniec dodać pokrojone warzywa, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać powstałą mieszaninę i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Podziel masę klopsową na 8 równych części. Uformuj je w kulki.
7. Umieść każdy klops na kawałku folii spożywczej i naciśnij palcami, aby uformować kwadratowy placek. Na jednym brzegu rozsmarować 1-2 łyżki nadzienia.
8. Następnie zwinąć płat mięsa w zwarty rulonik, używając folii spożywczej i mocno sklejając końce.
9. Klopsiki można po prostu usmażyć na oleju i podawać z dowolnymi dodatkami.
10. Upiekliśmy je w piekarniku z nadzieniem: ziemniaki pokroiliśmy w cienkie krążki i doprawiliśmy solą, mielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Rozłożyłam je na głębokiej patelni, a na wierzchu ułożyłam klopsiki. Ziemniaki i klopsiki piekłam przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.
Życzymy dobrego smaku!