Strona główna PRZEPISY Prosty przysmak z mięsa mielonego – na obiad lub kolację

Prosty przysmak z mięsa mielonego – na obiad lub kolację

Klopsiki faszerowane kapustą są proste i pyszne! Naprawdę trzeba je zrobić i spróbować! Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Do przygotowania masy mięsnej:

  • 500 g mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny)
  • jedna cebula
  • sól – do smaku
  • mielona kolendra – do smaku
  • 2-3 łyżki stołowe bułki tartej

Do przygotowania farszu:

  • pół małej kapusty
  • pół słodkiej czerwonej papryki
  • jedna cebula
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • świeże warzywa – do smaku (my użyliśmy natki pietruszki)

– olej – do smażenia.

Do dekoracji:

  • 5-6 ziemniaków
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • świeże warzywa – do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki stołowe oleju
Źródło: retete-usoare.eu

Jak będziemy postępować:

1) Przygotować mięso: Zetrzyj cebulę na tarce o dużych oczkach i umieść ją w głębokiej misce. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Pozostawić na 5 minut: bułka tarta wchłonie soki z cebuli.

2. Dodaj mięso mielone, sól i mieloną kolendrę do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.

3. Przygotować farsz: Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Smażyć w odpowiedniej ilości oleju, aż będą miękkie i zaczną brązowieć.

4. Kapustę drobno pokroić, a słodką paprykę w kostkę. Dodaj je na patelnię. Smażyć warzywa na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do miękkości.

5. Na koniec dodać pokrojone warzywa, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszać powstałą mieszaninę i zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Podziel masę klopsową na 8 równych części. Uformuj je w kulki.

7. Umieść każdy klops na kawałku folii spożywczej i naciśnij palcami, aby uformować kwadratowy placek. Na jednym brzegu rozsmarować 1-2 łyżki nadzienia.

8. Następnie zwinąć płat mięsa w zwarty rulonik, używając folii spożywczej i mocno sklejając końce.

9. Klopsiki można po prostu usmażyć na oleju i podawać z dowolnymi dodatkami.

10. Upiekliśmy je w piekarniku z nadzieniem: ziemniaki pokroiliśmy w cienkie krążki i doprawiliśmy solą, mielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Rozłożyłam je na głębokiej patelni, a na wierzchu ułożyłam klopsiki. Ziemniaki i klopsiki piekłam przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy dobrego smaku!