Strona główna PRZEPISY Domowe pączki z kremem mlecznym – szybkie i bardzo smaczne

Domowe pączki z kremem mlecznym – szybkie i bardzo smaczne

Te domowe pączki są wspaniałe: miękkie, puszyste, sprężyste i pyszne – zarówno same, jak i z nadzieniem (kremem, dżemem lub marmoladą). Zachowują świeżość nawet następnego dnia!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 450-470 g mąki zwykłej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

Na krem:

  • 400 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • jedno jajko
  • skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)

Inne:

  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • cukier puder lub cukier prażony

Jak będziemy postępować:

1) Przygotuj ciasto: w głębokiej misce umieść pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj je razem i rozprowadź szpatułką do uzyskania płynnej konsystencji.

2. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać.

3. Dodać żółtka lekko ubite widelcem. Wymieszać.

4. Dodaj cukier waniliowy i roztopione masło (ciepłe, nie gorące). Wymieszać.

5. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę (potrzebna ilość może się różnić w zależności od jej jakości). Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie przenieś je na blat i dobrze ugnieć rękami (ponad 7-10 minut). Powinna być jednolita, miękka i lekko klejąca (uważaj, aby nie przesadzić z ilością mąki).

6. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej misce. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Przygotować krem: Jajka, cukier puder, cukier waniliowy i skrobię umieścić w rondlu z grubym dnem. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

8. Stopniowo dodawać mleko. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

9. Jeśli chcesz, możesz dodać skórkę z cytryny pokrojoną na kawałki.

10. Śmietankę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i pojawią się pierwsze bąbelki.

11. Zdjąć z ognia i przełożyć do czystej miski. Usunąć skórkę z cytryny.

Następnie przykryj ją folią spożywczą, tak aby stykała się bezpośrednio z powierzchnią, i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

13) Uformuj pączki: delikatnie zagnieć ciasto i przenieś je na posypaną mąką stolnicę. Używając wałka, rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.

Wytnij kółka za pomocą szklanki lub okrągłego kształtu.

Źródło: retete-usoare.eu

Ułóż je na posypanej mąką desce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią spożywczą i pozostaw na 30 minut.

Pączki smażyć w dużej ilości gorącego oleju na małym lub średnim ogniu (tak, aby się zrumieniły w środku) z obu stron na złoty kolor.

Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.

Pozostaw pączki do ostygnięcia. Jeśli chcesz, możesz obtoczyć je w cukrze prażonym lub cukrze pudrze.

Źródło: retete-usoare.eu

Następnie wypełnij je kremem i przełóż do woreczka z długą cienką dyszą (specjalnego do napełniania).

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.