Strona główna PRZEPISY Chrupiące pączki – łatwy deser, który przypomina nam dzieciństwo

Chrupiące pączki – łatwy deser, który przypomina nam dzieciństwo

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy Wam wspaniały przepis na chrupiące pączki – łatwy deser, który przypomina nam dzieciństwo. Zróbmy to.

Soczysta smażona rolada z kurczaka nadziewana prosciutto i serem

minciunelele – snadný dezert, který nám připomíná dětství!
Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 50 g masła lub kwaśnej śmietany
  • rafinowany olej słonecznikowy – do smażenia
  • cukier puder – do dekoracji

Jeśli pieczesz chrupiące pączki tylko dla dorosłych, możesz dodać do ciasta 30 ml wódki lub brandy, aby były jeszcze bardziej chrupiące.

Deser karmelowo-czekoladowy z kremem karmelowo-orzechowym z mascarpone – Bez pieczenia!


Pyszne kremowe ciasto kokosowo-karmelowe

Jak postępować:

W głębokiej misce umieścić jajka, mleko, sól, cukier oraz roztopione i ostudzone masło. Dobrze wymieszać trzepaczką.

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie przenieś je na blat i zagnieć rękami. Proces ten trwa około 10 minut. Ciasto powinno być jednolite, gęste, elastyczne i nieklejące się.

3. Ułożyć na talerzu i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do „odpoczynku” na 30 minut.

Źródło: retete-usoare.eu

4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące będą mince pie.

5. Pokrój ciasto na poprzeczne paski o szerokości ok. 3 cm. Następnie podziel wszystkie paski na 3 części.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Na środku każdego paska ciasta zrób odcinek o długości kilku centymetrów. Następnie rozciągnij jeden koniec dwa razy, aby uzyskać wrażenie skręconego odcinka.

7. Smażyć chrupiące bułeczki na dużej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu przez około 1 minutę z każdej strony, na złoty kolor.

8. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.