Strona główna PRZEPISY Malinowa chmurka – bardzo smaczny deser, który pokochają wszyscy

Malinowa chmurka – bardzo smaczny deser, który pokochają wszyscy

Myślę, że malinowa chmurka to już klasyka. Jest tak pyszny, że smakuje prawie każdemu, kto go spróbuje. Przepis podstawowy nieco zmodyfikowałam i dodałam to, co lubię – puszystą gąbkę zamiast kruchej. Kiedy piekę je w domu, znikają w mgnieniu oka – spróbujcie sami.

malinový oblak – můj způsob
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

Taca 24 x 24 cm

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM MALINOWY:

  • 3 galaretki malinowe (500 ml każda)
  • 2 puszki malin konserwowych (400 g każda)

KREM:

  • 660 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru

ŚNIEG:

  • 3 białka jaj
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej

Jak będziemy postępować:

Białka ubić na sztywno i spienić. Dodać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

2. Stopniowo dodawać żółtka i krótko zmiksować.

3. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i dokładnie wymieszać.

4. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

5. Odlej płyn z owoców (wzmocni to smak galaretki). W razie potrzeby dodaj wody – powinno być 3 szklanki płynu) i wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp galaretkę, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia; dzięki temu galaretka zyska jeszcze bardziej intensywny smak.

Źródło: prostyprzepisna.pl

6. Do ostudzonej galaretki dodać owoce i wymieszać.

Nałóż łyżką masę malinową na biszkopt i odstaw do lodówki.

8. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż powstanie błyszcząca piana.

9. Na koniec dodajemy skrobię i krótko mieszamy.

10. Umieść beziki na dużej blasze do pieczenia (mniej więcej wielkości tortu) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 140°C na 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić beziki do ostygnięcia na 20-30 minut.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i ponownie wymieszać.

Posmaruj ciasto masą śmietanową, a na wierzchu ułóż beziki. Całość włóż do lodówki – najlepiej na całą noc.

malinový oblak – můj způsob
Źródło: prostyprzepisna.pl

VIDEO GUIDE: