Mięsne gniazda z grzybowym nadzieniem są pyszne, delikatne i soczyste. Mięsna baza o przyjemnym pikantnym smaku jest po prostu doskonała – bardzo ciekawa, oryginalna i uzupełniona aromatycznym nadzieniem grzybowym. To danie główne jest proste i niedrogie, ale zawsze jest hitem na świątecznym stole. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Co będzie nam potrzebne:
Skład mięsa:
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowina + wołowina)
- jedno jajko
- 100 g cebuli
- sól, przyprawy (mieszanka mielonego pieprzu, mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej, kminku) – do smaku.
Do przygotowania farszu:
- 2 łyżki stołowe 15% sfermentowanej śmietany
- 1 łyżka stołowa mąki
- 150 ml wody
- 220 g pieczarek + 6 sztuk
- 100 g cebuli
- mieszanka soli i mielonego pieprzu – do smaku
- 100 g sera min. 45 %.
- 150 ml wody
-olej – do smażenia.
Inne: około 80 ml wody.
Potrawę przygotowujemy na prostokątnej blasze do pieczenia o wymiarach 25-35 cm.
Jak postępować:
1. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, sól i przyprawy do smaku. Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść.
Pozostawić mieszaninę na jakiś czas.
3. Przygotować nadzienie: Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką. Dodaj wodę i mielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać.
4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć.
5. Dodać pokrojone w kostkę grzyby. Smaż wszystko, aż cały płyn z patelni odparuje, a grzyby będą gotowe.
6. Dodaj sos śmietanowy i sól do smaku. Farsz gotować do zgęstnienia, często mieszając.
7. Zdjąć z ognia i ostudzić.
8. Masę mięsną podzielić na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż je na posmarowanej masłem blasze do pieczenia.
9. Zrób wgłębienie na środku każdego klopsa, uformuj go rękami i dopasuj za pomocą szklanki zwilżonej wodą.
10. Umieść farsz w gniazdach mięsnych.
11. W środek nadzienia każdego „gniazda” wetknąć pieczarkę.
Powierzchnię każdego gniazda posypać średnio startym serem. Na patelnię wlej około 80 ml wody.
13) Piec potrawę przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
14. Podawaj ten przysmak samodzielnie lub z dowolną przystawką!
Życzymy dobrego smaku!