Strona główna PRZEPISY Mięsne gniazda z grzybowym nadzieniem są pyszne, kruche i soczyste

Mięsne gniazda z grzybowym nadzieniem są pyszne, kruche i soczyste

Mięsne gniazda z grzybowym nadzieniem są pyszne, delikatne i soczyste. Mięsna baza o przyjemnym pikantnym smaku jest po prostu doskonała – bardzo ciekawa, oryginalna i uzupełniona aromatycznym nadzieniem grzybowym. To danie główne jest proste i niedrogie, ale zawsze jest hitem na świątecznym stole. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Skład mięsa:

  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowina + wołowina)
  • jedno jajko
  • 100 g cebuli
  • sól, przyprawy (mieszanka mielonego pieprzu, mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej, kminku) – do smaku.

Do przygotowania farszu:

  • 2 łyżki stołowe 15% sfermentowanej śmietany
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 150 ml wody
  • 220 g pieczarek + 6 sztuk
  • 100 g cebuli
  • mieszanka soli i mielonego pieprzu – do smaku
  • 100 g sera min. 45 %.
  • 150 ml wody

-olej – do smażenia.

Inne: około 80 ml wody.

Potrawę przygotowujemy na prostokątnej blasze do pieczenia o wymiarach 25-35 cm.


Jak postępować:

1. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, sól i przyprawy do smaku. Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść.

Pozostawić mieszaninę na jakiś czas.

3. Przygotować nadzienie: Wymieszaj kwaśną śmietanę z mąką. Dodaj wodę i mielony pieprz do smaku. Ponownie wymieszać.

4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie i zacznie brązowieć.

5. Dodać pokrojone w kostkę grzyby. Smaż wszystko, aż cały płyn z patelni odparuje, a grzyby będą gotowe.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Dodaj sos śmietanowy i sól do smaku. Farsz gotować do zgęstnienia, często mieszając.

7. Zdjąć z ognia i ostudzić.

8. Masę mięsną podzielić na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż je na posmarowanej masłem blasze do pieczenia.

9. Zrób wgłębienie na środku każdego klopsa, uformuj go rękami i dopasuj za pomocą szklanki zwilżonej wodą.

10. Umieść farsz w gniazdach mięsnych.

Źródło: retete-usoare.eu

11. W środek nadzienia każdego „gniazda” wetknąć pieczarkę.

Powierzchnię każdego gniazda posypać średnio startym serem. Na patelnię wlej około 80 ml wody.

13) Piec potrawę przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

14. Podawaj ten przysmak samodzielnie lub z dowolną przystawką!

Życzymy dobrego smaku!