Pyszne ciasto z masą krówkową – pokochasz jego smak – wygląda bardzo efektownie i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Robię go zawsze, gdy potrzebuję czegoś ekstra – sprawdza się w każdej sytuacji.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 paczka ciemnych herbatników
- 1 paczka jasnych herbatników
KREM:
- 1l mleka
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- sok z cytryny (ok. ½ szklanki – do wyboru)
Jak postępować:
1) Przygotowanie budyniu: W kubku mleka roztrzepać jajka i mąkę. Doprowadź resztę mleka do wrzenia, a następnie cienkim strumieniem dodawaj mieszankę mąki, mieszając, aż powstanie gładki, gęsty i jednolity budyń.
2) Masło i cukier dokładnie ubić do uzyskania piany. Następnie dodawać po łyżce ostudzony krem i mieszać, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie krótko zmiksować.
3) 1/3 masy budyniowej odłożyć na bok. Do pozostałej masy dodać puszkę karmelu i krótko wymieszać.
4) Następnie dodać pokruszone orzechy i wymieszać masę łyżką.
5) Na dno tortownicy wyłożyć ciemne ciasteczka. Przykryć warstwą startych (lub pokruszonych) pierników, a następnie posmarować cienką warstwą powideł.
6) Następnie posmarować cienką warstwą dżemu
7) Dżem przykryć warstwą startego (lub pokruszonego) piernika, a następnie posmarować jasną masą budyniową.
8) Ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko je dociskając i posmarować dżemem.
9) Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią dżemu – wyrównać powierzchnię.
10) Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch pokruszonymi pierniczkami.
INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.