Strona główna PRZEPISY Pyszne ciasto z masą krówkową – pokochasz jego smak

Pyszne ciasto z masą krówkową – pokochasz jego smak

Pyszne ciasto z masą krówkową – pokochasz jego smak – wygląda bardzo efektownie i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Robię go zawsze, gdy potrzebuję czegoś ekstra – sprawdza się w każdej sytuacji.

mrakodrap
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

  • 1 paczka ciemnych herbatników
  • 1 paczka jasnych herbatników

KREM:

  • 1l mleka
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • sok z cytryny (ok. ½ szklanki – do wyboru)
+ dżem porzeczkowy/śliwkowy/wiśniowy
1 puszka masła orzechowego (ok. 460 g)
1 opakowanie pierników w polewie czekoladowej

Jak postępować:

1) Przygotowanie budyniu: W kubku mleka roztrzepać jajka i mąkę. Doprowadź resztę mleka do wrzenia, a następnie cienkim strumieniem dodawaj mieszankę mąki, mieszając, aż powstanie gładki, gęsty i jednolity budyń.

2) Masło i cukier dokładnie ubić do uzyskania piany. Następnie dodawać po łyżce ostudzony krem i mieszać, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie krótko zmiksować.

3) 1/3 masy budyniowej odłożyć na bok. Do pozostałej masy dodać puszkę karmelu i krótko wymieszać.

4) Następnie dodać pokruszone orzechy i wymieszać masę łyżką.

5) Na dno tortownicy wyłożyć ciemne ciasteczka. Przykryć warstwą startych (lub pokruszonych) pierników, a następnie posmarować cienką warstwą powideł.

6) Następnie posmarować cienką warstwą dżemu

7) Dżem przykryć warstwą startego (lub pokruszonego) piernika, a następnie posmarować jasną masą budyniową.

8) Ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko je dociskając i posmarować dżemem.

9) Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią dżemu – wyrównać powierzchnię.

mrakodrap
Źródło: prostyprzepisna.pl

10) Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Przed podaniem udekoruj wierzch pokruszonymi pierniczkami.

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.