Strona główna PRZEPISY Słodkie bułeczki sernikowe na śniadanie – proste, szybkie i smaczne

Słodkie bułeczki sernikowe na śniadanie – proste, szybkie i smaczne

Te słodkie serniczki są tak szybkie i łatwe do zrobienia, że świetnie nadają się na śniadanie lub poranną przekąskę! Są po prostu doskonałe: miękkie, puszyste, tostowe, piękne i pyszne!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 250 g słodkiego twarogu (miękkiego)
  • 250 g mąki zwykłej
  • 2 łyżki stołowe rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 7 g proszku do pieczenia

Inne:

  • jedno żółtko – do posmarowania bułeczek przed pieczeniem;
  • cukier puder – do dekoracji (opcjonalnie).

Z podanych składników można przygotować 12 bułeczek.


Jak postępować:

Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj cukier tostowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubij wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Dodać słodki twaróg. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Jeśli twaróg jest ziarnisty, można go wcześniej przecedzić przez drobne sito lub zmiksować za pomocą miksera.

3. Dodać rafinowany olej słonecznikowy. Wymieszać.

4. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj je rękami. Powinna być gładka, miękka i lekko klejąca.

5. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kształt bochenka. Podziel ją na 12 równych części.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Uformuj z ciasta kulki.

7. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem jajka za pomocą silikonowego pędzelka.

8. Piec bułeczki przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Pozostawić do ostygnięcia. Jeśli chcesz, posyp cukrem pudrem.

Życzymy dobrego smaku!