Strona główna PRZEPISY Prosty przepis na najlepszą szarlotkę, którą pokochasz od razu!

Prosty przepis na najlepszą szarlotkę, którą pokochasz od razu!

Jeśli również lubisz desery z jabłek, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Ponieważ dziś zajmiemy się przygotowaniem najłatwiejszej szarlotki o delikatnym i bardzo puszystym smaku.

Przepis spodoba się także dzięki łatwości i szybkości przygotowania. Jest gotowy w ciągu 35 minut! To ciasto jest doskonałym wyborem na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ta szarlotka to także świetny pomysł na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością zasmakuje nie tylko ukochanej osobie, ale także najmłodszym domownikom.

Smak tego ciasta może przypomnieć Ci czasy, kiedy jako dziecko chodziłeś do babci, ponieważ moja babcia robiła właśnie takie ciasto. Jeden kęs tego ciasta sprawi, że natychmiast przeniesiesz się w krainę błogości, z której nie będziesz chciał wyjść. Zachowaj więc dobrze ten przepis, bo na pewno nie będziesz go robił po raz ostatni.
Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem tę fantastyczną szarlotkę!

 

Recept na fantastický jablečný koláč - Prima inspirace
Źródło: ketkes.com

 


Przepyszny przepis na najlepszą szarlotkę:

Czego potrzebujemy:

  • 350 g mąki zwykłej
  • 200 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko

Jak postępować:

1) zacznij od wymieszania mąki, połowy cukru, masła, proszku do pieczenia, żółtka i cukru waniliowego. Na koniec dodaj 1 dl wody i dokładnie wymieszaj.

2) Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na 2 części. Większe i mniejsze.

3) Większą część ciasta rozłożyć na blasze, którą wcześniej natłuszczono i posypano. Następnie obierz i zetrzyj jabłka do miski, dodaj cukier i mielony cynamon. Dokładnie mieszamy i nakładamy nadzienie jabłkowe równomiernie na arkusz ciasta, który mamy na blasze.

4) Teraz zetrzeć na tarce lub pokroić mniejszą część ciasta na małe kawałki, którymi posypiemy nasze jabłkowe nadzienie.

5) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu udekoruj nasze ciasto cukrem pudrem.