Atrakcyjne, soczyste i bardzo smaczne danie. Taka właśnie jest ta pieczona makrela z włoskimi ziołami, pietruszką i papryczką chili. Makrela nie jest drogą rybą, ale przyrządza się ją w piekarniku z najbardziej aromatycznych składników. Proste i smaczne!
Makrela pieczona z ziołami włoskimi, pietruszką i papryczką chili
- 4 makrele
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa ziół włoskich
- sok z ½ cytryny
- 2 papryczki chili
- 1 gałązka pietruszki (łodygi)
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz – do smaku
1. wypatroszyć i dobrze umyć rybę, a następnie umieścić ją w naczyniu do pieczenia (najlepiej metalowym) i skropić oliwą z oliwek.
2. Doprawić makrelę aromatycznymi ziołami, pieprzem i przyprawami.
3) Łodygi pietruszki pokroić na małe kawałki i posypać nimi rybę.
4. Usuń skórkę i nasiona z papryczki chili. Dzięki temu chili będzie smaczne i niezbyt ostre. Pokrój je na półokrągłe kawałki i dodaj do formy rybnej.
5. Skropić makrelę sokiem z połowy cytryny, ułożyć połówki w formie i dodać rozgnieciony czosnek.
Rybę skropić jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, natrzeć wszystkimi składnikami i dodać trochę nadzienia do środka.
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 °C na 20-25 minut.
Rybę podawać z gotowanymi ziemniakami z masłem, czosnkiem i koperkiem oraz sałatką z surowych warzyw. Spróbuj przygotować makrelę w stylu śródziemnomorskim, a gwarantujemy, że będziesz zachwycony prostotą i smakiem tego dania!