Strona główna PRZEPISY Makrela pieczona z ziołami włoskimi, pietruszką i papryczką chili!

Makrela pieczona z ziołami włoskimi, pietruszką i papryczką chili!

Atrakcyjne, soczyste i bardzo smaczne danie. Taka właśnie jest ta pieczona makrela z włoskimi ziołami, pietruszką i papryczką chili. Makrela nie jest drogą rybą, ale przyrządza się ją w piekarniku z najbardziej aromatycznych składników. Proste i smaczne!

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

 

Makrela pieczona z ziołami włoskimi, pietruszką i papryczką chili

 

  • 4 makrele
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa ziół włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 1 gałązka pietruszki (łodygi)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz – do smaku

 

1. wypatroszyć i dobrze umyć rybę, a następnie umieścić ją w naczyniu do pieczenia (najlepiej metalowym) i skropić oliwą z oliwek.

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

2. Doprawić makrelę aromatycznymi ziołami, pieprzem i przyprawami.

3) Łodygi pietruszki pokroić na małe kawałki i posypać nimi rybę.

4. Usuń skórkę i nasiona z papryczki chili. Dzięki temu chili będzie smaczne i niezbyt ostre. Pokrój je na półokrągłe kawałki i dodaj do formy rybnej.

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

5. Skropić makrelę sokiem z połowy cytryny, ułożyć połówki w formie i dodać rozgnieciony czosnek.

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

Rybę skropić jeszcze odrobiną oliwy z oliwek, natrzeć wszystkimi składnikami i dodać trochę nadzienia do środka.

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

Umieść formę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 °C na 20-25 minut.

Pečená makrela s italskými bylinkami, petrželkou a chilli papričkami
Źródło: retete-usoare.eu

Rybę podawać z gotowanymi ziemniakami z masłem, czosnkiem i koperkiem oraz sałatką z surowych warzyw. Spróbuj przygotować makrelę w stylu śródziemnomorskim, a gwarantujemy, że będziesz zachwycony prostotą i smakiem tego dania!