Lato to idealna pora roku nie tylko na dużo słońca, ciepła i przygód, ale także na pyszne zbiory z ogrodów i sadów. Zdrowe warzywa i słodkie owoce – te dwie rzeczy są dla niektórych uosobieniem lata. Tak jak czereśnie są symbolem lata. Jeśli chodzi o placki owocowe, wyobraźnia nie ma granic. Przykładem jest przepis na ciasto, który Państwu proponujemy – domowy piernik czekoladowy z wiśniami. Połączenie słodkich i soczystych wiśni z klasycznym ciastem piernikowym jest dokładnie tak pyszne, jak sobie to teraz wyobrażasz.
Soczysty domowy piernik czekoladowy z wiśniami
Syrop wiśniowy:
- 500 g wiśni i czereśni
- 6 łyżek cukru granulowanego
- 1 pomarańcza
- 100 ml wody
- 2 TBSP amaretto lub rumu
Ciasto:
- 400 g mąki gruboziarnistej
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie piernikowego proszku do pieczenia
- 1 KL sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 200 ml oleju
- Najpierw przygotuj syrop wiśniowy: umyj wiśnie, wydryluj je i włóż do garnka.
- Dodaj cukier, skórkę pomarańczową (2 cienkie skórki), sok z całej pomarańczy i wodę. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.
- Przecedzić sok, dodać amaretto i odstawić do ostygnięcia.
- Z ugotowanych wiśni usunąć kawałki skórki pomarańczowej i odstawić je do ostygnięcia.
- Aby przygotować ciasto, zważ w dużej misce suche składniki: mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia, sodę, kakao w proszku i przyprawę do piernika.
- Następnie wlej mleko, olej i dodaj całe jajka. Wszystko dobrze wymieszać, a na koniec dodać połowę odsączonych wiśni.
- Piec na głębokiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.
- Jeszcze ciepłe ciasto polać równomiernie letnim syropem, a na wierzchu ułożyć pozostałe ugotowane wiśnie.