Znudził Ci się klasyczny chleb kupowany w sklepie i chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy puszysty i pachnący domowy chleb z nadzieniem serowym i dymką. Jeśli raz spróbujesz tej pyszności, nie będziesz nawet pamiętał o tej kupionej w sklepie! Ten chleb jest idealny na weekendowe śniadanie lub jako lekka i zdrowa przekąska czy kolacja. Przygotowanie tego smakołyku jest również bardzo proste i nie wymaga wiele czasu!
Czy dotarliśmy z tą dobrocią do Ciebie? Przygotujmy razem ten domowy chleb z serem i cebulką dymką!
Wspaniały przepis na domowy chleb:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 g mąki zwykłej
- 250 ml ciepłego mleka
- łyżeczka drożdży suszonych
- łyżeczka cukru
- 1 jajko
- pół pęczka cebuli dymki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka czosnku
- 20 g zmiękczonego masła
napełnianie:
- 300 g mozzarelli
- szczypta soli, pieprzu
- pół pęczka koperku
- 1 cebula
- 2 jajka (1 do posmarowania)
- białe nasiona sezamu do posypania
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania mąki, dymki, czosnku (najlepiej sproszkowanego), soli, jajek i zmiękczonego masła. Dokładnie wymieszać.
2) W drugiej misce wymieszać mleko i drożdże.
3) Mleczną mieszankę dodać do naszej mieszanki mącznej.
4) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5) Po upływie tego czasu robimy takie kulki, które następnie pieczemy na placki.
6) Teraz przejdźmy do nadzienia. Wymieszaj mozzarellę, jajko, koperek, podsmażoną cebulę oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
7) Zacząć rozprowadzać tę mieszankę na przygotowanych plackach, dokładnie wygładzając.
8) Zacząć układać placki i nadzienie w naczyniu do pieczenia.
9) Na koniec posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
10) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.