Muszę przyznać, że w naszym domu przez długi czas nie mogliśmy skosztować twarogu. Było to jedno z tych dań, które czasem kupowaliśmy, ale często nie spożywaliśmy, bo nie wiedzieliśmy, jak to zrobić. Stwierdziliśmy jednak, że musimy dać mu szansę. Jest to przecież zdrowa żywność, pełna białka, wapnia i witamin. Zastanawialiśmy się, jak smacznie włączyć go do naszej diety i tak powstały te puszyste frytki z twarożkiem i sosem jabłkowym!
Naleśniki z twarogiem i puree jabłkowym
- 250 g twarogu
- 200 g sosu jabłkowego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g mąki zwykłej
- 1 KL proszku do pieczenia
- odrobina mleka, aby rozrzedzić ciasto
- odrobina masła do smażenia
- Ubić całe jajka z cukrem waniliowym, twarogiem i sosem jabłkowym.
- Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, a jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną mleka (1-2PL).
- Usmaż małe frytki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Smażyć na złoty kolor z każdej strony, około 2 do 3 minut.
- Frytki smakują doskonale same w sobie, ale jeśli jesteś przyzwyczajony do polewania ich miodem, masłem lub syropem klonowym, możesz to zrobić.
Jeśli ten przepis na frytki z twarogiem i sosem jabłkowym Cię zaintrygował, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się innymi przepisami z wykorzystaniem jabłek.