Strona główna PRZEPISY Puszyste frytki z twarogiem i puree jabłkowym – ciekawe połączenie jabłek i...

Puszyste frytki z twarogiem i puree jabłkowym – ciekawe połączenie jabłek i sera!

Muszę przyznać, że w naszym domu przez długi czas nie mogliśmy skosztować twarogu. Było to jedno z tych dań, które czasem kupowaliśmy, ale często nie spożywaliśmy, bo nie wiedzieliśmy, jak to zrobić. Stwierdziliśmy jednak, że musimy dać mu szansę. Jest to przecież zdrowa żywność, pełna białka, wapnia i witamin. Zastanawialiśmy się, jak smacznie włączyć go do naszej diety i tak powstały te puszyste frytki z twarożkiem i sosem jabłkowym!

nadýchané lívance s cottage sýrem a jablečným pyré – zajímavá kombinace jablek a sýru!
Źródło: gazeta.pl

 


Naleśniki z twarogiem i puree jabłkowym

 

  • 250 g twarogu
  • 200 g sosu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g mąki zwykłej
  • 1 KL proszku do pieczenia
  • odrobina mleka, aby rozrzedzić ciasto
  • odrobina masła do smażenia

 

  • Ubić całe jajka z cukrem waniliowym, twarogiem i sosem jabłkowym.
  • Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, a jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną mleka (1-2PL).
  • Usmaż małe frytki na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Smażyć na złoty kolor z każdej strony, około 2 do 3 minut.
  • Frytki smakują doskonale same w sobie, ale jeśli jesteś przyzwyczajony do polewania ich miodem, masłem lub syropem klonowym, możesz to zrobić.

 

Jeśli ten przepis na frytki z twarogiem i sosem jabłkowym Cię zaintrygował, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się innymi przepisami z wykorzystaniem jabłek.