Strona główna PRZEPISY Pyszne warstwowe ciasto napoleońskie – doskonałe do kawy

Pyszne warstwowe ciasto napoleońskie – doskonałe do kawy

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pyszny warstwowy tort napoleoński. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić! Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 250 g masła
  • 250 ml kefiru 2,5 %.
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 500 g mąki zwykłej
  • 3 szczypty soli

Nadzienie:

  • 120 g mąki zwykłej
  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 150 g masła

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę włóż do głębokiej miski. Regularnie zanurzaj w nim zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce) i ścieraj je na dużej tarce.

Źródło: retete-usoare.eu

2. Dodaj sól i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Dodać kefir. Wymieszaj szybko łyżką, a następnie użyj rąk, aby uformować ciasto w kulę. Nie trzeba go ugniatać!

Źródło: retete-usoare.eu
Źródło: retete-usoare.eu

4. Zawiń je w folię spożywczą i zamrażaj przez 60 minut.

5. Przygotować nadzienie: W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier tostowy i cukier waniliowy. Regularnie zanurzać w nich zimne masło, a następnie ubijać na dużej tarce. Wymieszaj wszystko razem i rozetrzyj między dłońmi, aby powstało piaszczyste ciasto.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Wstawić do lodówki, aby masło w masie nie zmiękło.

7. Wyjmij ciasto z lodówki i dobrze ugnieć je rękami (w razie potrzeby posyp powierzchnię roboczą mąką). Następnie podziel ją na 6 równych części.

8. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta za pomocą wałka na prostokątny arkusz o grubości 3-5 mm. Przełożyć na papier do pieczenia.

Źródło: retete-usoare.eu

9. Wyjmij polewę z lodówki i delikatnie ugniataj ją palcami, aby rozbić duże granulki. Podzielić je na 5 mniej więcej równych części.

10. Rozprowadź trochę polewy Streusel na wierzchu papieru do pieczenia.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Drugi arkusz ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3-5 mm i położyć go na pierwszym arkuszu. Dobrze docisnąć je dłońmi i posypać odrobiną nadzienia.

12. Tak samo postąpić z pozostałymi 3 kawałkami ciasta i całym nadzieniem.

Ostatni kawałek ciasta rozwałkować na cienki, prostokątny placek, nieco większy od pozostałych. Umieść go na „konstrukcji” na tacy i postaraj się całkowicie zakryć krawędzie (możesz nawet podwinąć końce pod siebie). Tę czynność wykonaliśmy za pomocą linijki.

Źródło: retete-usoare.eu

14) Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój „konstrukcję” z ciasta na 12 części.

Źródło: retete-usoare.eu

15. Ostrożnie rozdziel je i za pomocą cienkiej łopatki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Szybko je pokrój i przenieś, aby masło w nadzieniu się nie roztopiło!

Źródło: retete-usoare.eu

Piec placki przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Źródło: retete-usoare.eu

17.Pozostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem (można go połączyć z wanilią lub mielonym cynamonem).

Źródło: retete-usoare.eu

18.Podawaj z przyjemnością!

Źródło: retete-usoare.eu