Strona główna PRZEPISY Przepyszny strudel makowy, który rozpływa się na języku!

Przepyszny strudel makowy, który rozpływa się na języku!

Jeśli choć w połowie tak lubisz makowe desery jak ja, to trafiłeś we właściwe miejsce!
Dziś przygotujemy razem pyszny strudel makowy, który pokocha cała rodzina. Desery makowe są szczególnie znane w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi w innych krajach i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik można wykorzystać podczas pieczenia. A przecież to taki przysmak. Ten deser jest również doskonałym przysmakiem na weekendowe uroczystości.

Czy już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem ten luksusowy strudel makowy, który pokocha cała rodzina!

 

Źródło: rudawkuchni.pl

 


Przepis na pyszny strudel makowy:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 1 kg mąki gruboziarnistej
  • 3-4 łyżki stołowe cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 2 całe jaja
  • 300 ml oleju
  • 500 ml mleka

Zakwas:

  • 1 kostka drożdży
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml ciepłego mleka

napełnianie:

  • 200g maku mielonego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 torebka cynamonu
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki stołowe marmolady

Jak postępować:

1) Zacznij od dodania pół łyżeczki cukru pudru i kostki drożdży do 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić pod ręcznikiem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2) Kontynuować nakładanie nadzienia. Wystarczy połączyć wszystkie wyżej wymienione składniki i dokładnie wymieszać.

3) Teraz ciasto. Wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy zakwas z mlekiem, a potem jajka, olej i 500 ml ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Można użyć robota kuchennego. Wyrób gładkie ciasto.

4) Podzielić ciasto na 4 równe części i rozwałkować je. Posmaruj ciasto masą makową i po prostu zwiń. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrożnie ułóż na niej nasze bułki, a następnie posmaruj je olejem.

1 38
Źródło: rudawkuchni.pl

5) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złocistego koloru.