Jeśli choć w połowie tak lubisz makowe desery jak ja, to trafiłeś we właściwe miejsce!
Dziś przygotujemy razem pyszny strudel makowy, który pokocha cała rodzina. Desery makowe są szczególnie znane w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi w innych krajach i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik można wykorzystać podczas pieczenia. A przecież to taki przysmak. Ten deser jest również doskonałym przysmakiem na weekendowe uroczystości.
Czy już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem ten luksusowy strudel makowy, który pokocha cała rodzina!
Przepis na pyszny strudel makowy:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 1 kg mąki gruboziarnistej
- 3-4 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 2 całe jaja
- 300 ml oleju
- 500 ml mleka
Zakwas:
- 1 kostka drożdży
- pół łyżeczki cukru pudru
- 100 ml ciepłego mleka
napełnianie:
- 200g maku mielonego
- 150 g cukru pudru
- 1 torebka cynamonu
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki stołowe marmolady
Jak postępować:
1) Zacznij od dodania pół łyżeczki cukru pudru i kostki drożdży do 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić pod ręcznikiem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2) Kontynuować nakładanie nadzienia. Wystarczy połączyć wszystkie wyżej wymienione składniki i dokładnie wymieszać.
3) Teraz ciasto. Wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy zakwas z mlekiem, a potem jajka, olej i 500 ml ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Można użyć robota kuchennego. Wyrób gładkie ciasto.
4) Podzielić ciasto na 4 równe części i rozwałkować je. Posmaruj ciasto masą makową i po prostu zwiń. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrożnie ułóż na niej nasze bułki, a następnie posmaruj je olejem.
5) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złocistego koloru.