Strona główna PRZEPISY Klopsiki pieczone z ziemniakami w sosie pomidorowym

Klopsiki pieczone z ziemniakami w sosie pomidorowym

Krok po kroku przedstawiamy dziś przepis na pieczone klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym. Pyszne danie, które można podawać zarówno podczas codziennych, jak i uroczystych posiłków!

Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 5 ziemniaków;
  • 50 g sera;
  • sól – do smaku.

Na klopsiki:

  • 150 g mięsa mielonego
  • 50 g ryżu częściowo ugotowanego
  • 1 mała cebula
  • jedna mała marchewka
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • olej – do smażenia

Sos:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa sfermentowanej śmietany
  • sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku

 

1.Przygotuj klopsiki: pokrój cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju do miękkości.

2.W misce umieścić mięso mielone, częściowo ugotowany ryż (ugotowany w wodzie), podsmażone warzywa oraz sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.

3.Uformuj z masy klopsiki o średnicy około 4 cm. Umieść je na głębokiej, posmarowanej olejem patelni.

Źródło: retete-usoare.eu

4.Ziemniaki pokroić w krążki lub półksiężyce (w zależności od wielkości) o grubości 5 mm.

5.Umieść je pomiędzy klopsikami i wokół nich. Posypać je solą.

Źródło: retete-usoare.eu

6.Klopsiki i ziemniaki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

7.W międzyczasie przygotuj sos.

8.Wyjmij patelnię z piekarnika i posmaruj powierzchnię ziemniaków i klopsików sosem.

9.Piec jeszcze przez 15 minut.

Źródło: retete-usoare.eu

10.Następnie posypać tartym serem. Zapiekaj klopsiki i ziemniaki przez 5 minut, aż ser się roztopi.

Mięso i klopsiki gotuje się do momentu, aż mięso i klopsiki będą gotowe.