Krok po kroku przedstawiamy dziś przepis na pieczone klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym. Pyszne danie, które można podawać zarówno podczas codziennych, jak i uroczystych posiłków!
- 5 ziemniaków;
- 50 g sera;
- sól – do smaku.
Na klopsiki:
- 150 g mięsa mielonego
- 50 g ryżu częściowo ugotowanego
- 1 mała cebula
- jedna mała marchewka
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- olej – do smażenia
Sos:
- 100 ml wody
- 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
- 1 łyżka stołowa sfermentowanej śmietany
- sól, pieprz czarny mielony, inne przyprawy – do smaku
1.Przygotuj klopsiki: pokrój cebulę w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju do miękkości.
2.W misce umieścić mięso mielone, częściowo ugotowany ryż (ugotowany w wodzie), podsmażone warzywa oraz sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
3.Uformuj z masy klopsiki o średnicy około 4 cm. Umieść je na głębokiej, posmarowanej olejem patelni.
4.Ziemniaki pokroić w krążki lub półksiężyce (w zależności od wielkości) o grubości 5 mm.
5.Umieść je pomiędzy klopsikami i wokół nich. Posypać je solą.
6.Klopsiki i ziemniaki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7.W międzyczasie przygotuj sos.
8.Wyjmij patelnię z piekarnika i posmaruj powierzchnię ziemniaków i klopsików sosem.
9.Piec jeszcze przez 15 minut.
10.Następnie posypać tartym serem. Zapiekaj klopsiki i ziemniaki przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Mięso i klopsiki gotuje się do momentu, aż mięso i klopsiki będą gotowe.