Soczyste ciasto cytrynowe, któremu nie będziesz w stanie się oprzeć. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
- 3 jajka
- 150 g cukru semolina
- 150 g masła
- 100 ml mleka pełnego
- 200 g mąki gruboziarnistej
- 1,5 KL proszku do pieczenia
- 1 duża cytryna (skórka)
Lukrowanie:
- 2 sztuki cytryny (sok)
- 150 g cukru pudru
1.Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj formę do pieczenia bundt w masłem i oprósz grubą mąką lub pokruszonymi herbatnikami.
2. W dużej misce dobrze ubij składniki w następującej kolejności: całe jajka, cukier, roztopione masło schłodzone mlekiem i skórka z cytryny. Na koniec wmieszaj mąkę, do której dodałeś proszek do pieczenia.
3. Wlej ciasto do formy i piecz przez około 45 minut, aż szpikulec wyjdzie czysty.
4. W międzyczasie przygotuj glazurę, ubijając sok z cytryny i cukier. Wyjąć ciasto z formy i jeszcze gorące polać polewą, aby wsiąkła w ciasto.