Strona główna PRZEPISY Niezwykłe kieszonki z ciasta francuskiego i mięsa mielonego – doskonała przystawka

Niezwykłe kieszonki z ciasta francuskiego i mięsa mielonego – doskonała przystawka

Jeśli masz gości i nie wiesz, jaką szybką przekąskę wymyślić, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Przygotuj te niezwykłe kieszonki z ciasta francuskiego i mięsa mielonego – wspaniałą przystawkę.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 450 g mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • 1-2 łyżki mąki – do formowania

 

1) Przygotować nadzienie: W głębokiej misce umieść mięso mielone, 1 jajko i pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce lub rozdrobnioną za pomocą blendera. Dodaj sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.

Pozostawić ciasto francuskie do rozmrożenia. Następnie połóż je na posypanej mąką stolnicy i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na prostokątny arkusz o grubości 4-5 mm.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Pokroić na 10 równych kwadratów.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Następnie wytnij mały trójkąt z 4 rogów każdego kwadratu ciasta. Zbierz pozostałe kawałki ciasta i rozwałkuj je na okrągły lub prostokątny placek.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Podzielić nadzienie na 11 mniej więcej równych części. Zwilżyć dłonie wodą lub olejem, uformować kulki i umieścić je na środku placka.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Brzegi każdego placka lekko rozchylić na boki, a następnie podnieść je do góry i mocno zlepić, aby całkowicie przykryć nadzienie. Odwróć ciasto „szwem do dołu” i lekko je rozwałkuj na powierzchni roboczej, aby wyglądało schludniej.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Ułóż placki na blasze do pieczenia, szwem do dołu.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Posmaruj je ubitym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.

9. Następnie wykonaj ostrym nożem 2 prostopadłe lub 3 przecinające się nacięcia na powierzchni każdego ciasta. Delikatnie podnieś końcówki powstałych w ten sposób „płatków”.

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Piec placki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Użyj piekarnika jako wskazówki i weź pod uwagę, że farsz mięsny musi być bardzo dobrze przygotowany!

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Przenieś placki na talerz i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

12. podawaj z wielką ochotą!

Neobvyklé masové játrové placičky. Nikoho nenechá lhostejným!
Źródło: retete-usoare.eu