Jeśli masz gości i nie wiesz, jaką szybką przekąskę wymyślić, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Przygotuj te niezwykłe kieszonki z ciasta francuskiego i mięsa mielonego – wspaniałą przystawkę.
- 400 g ciasta francuskiego
- 450 g mięsa mielonego (my użyliśmy wieprzowiny i wołowiny w równych proporcjach)
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 1-2 łyżki mąki – do formowania
1) Przygotować nadzienie: W głębokiej misce umieść mięso mielone, 1 jajko i pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce lub rozdrobnioną za pomocą blendera. Dodaj sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
Pozostawić ciasto francuskie do rozmrożenia. Następnie połóż je na posypanej mąką stolnicy i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na prostokątny arkusz o grubości 4-5 mm.
3. Pokroić na 10 równych kwadratów.
4. Następnie wytnij mały trójkąt z 4 rogów każdego kwadratu ciasta. Zbierz pozostałe kawałki ciasta i rozwałkuj je na okrągły lub prostokątny placek.
5. Podzielić nadzienie na 11 mniej więcej równych części. Zwilżyć dłonie wodą lub olejem, uformować kulki i umieścić je na środku placka.
6. Brzegi każdego placka lekko rozchylić na boki, a następnie podnieść je do góry i mocno zlepić, aby całkowicie przykryć nadzienie. Odwróć ciasto „szwem do dołu” i lekko je rozwałkuj na powierzchni roboczej, aby wyglądało schludniej.
7. Ułóż placki na blasze do pieczenia, szwem do dołu.
8. Posmaruj je ubitym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
9. Następnie wykonaj ostrym nożem 2 prostopadłe lub 3 przecinające się nacięcia na powierzchni każdego ciasta. Delikatnie podnieś końcówki powstałych w ten sposób „płatków”.
10. Piec placki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Użyj piekarnika jako wskazówki i weź pod uwagę, że farsz mięsny musi być bardzo dobrze przygotowany!
11. Przenieś placki na talerz i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
12. podawaj z wielką ochotą!