Strona główna PRZEPISY Chrupiące rurki z ciasta francuskiego wypełnione śniegiem

Chrupiące rurki z ciasta francuskiego wypełnione śniegiem

Chrupiące rurki ptysiowe wypełnione lekkim nadzieniem śnieżnym. Gdy spróbujesz jednego, chcesz następnego. Przy filiżance wspaniałej kawy poczujesz się jak na chmurce.

Chamrolles - Křupavé obláčkové trubičky z listového těsta plněné sněhem
Źródło: iStockphoto
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 białek jaj
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Inne składniki i narzędzia:

  • olej do smarowania
  • zwykła mąka do posypania blatu kuchennego
  • rura(y) metalowa(e)
  • radielko
  • blacha do pieczenia
  1. Ciasto francuskie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm. Następnie pokrój ciasto na szerokość ok. 2,5 cm. Nasza rada: Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, użyj już rozwałkowanego ciasta francuskiego.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160°C, posmaruj olejem metalowe rurki i blachę do pieczenia.
  3. Nawlecz pasek ciasta francuskiego na metalową rurkę i umieść ją na blasze do pieczenia. Kontynuuj w ten sposób, aż zużyjesz całe ciasto. Posmaruj przygotowane rurki ubitym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Z upieczonego ciasta francuskiego usunąć metalowe rurki.
  4. Umieść białka w misce i ustaw ją nad gorącą kąpielą wodną. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Umieść gorące nadzienie w worku do ciasta i napełnij nim rurki. Na koniec posypać cukrem pudrem. Nasza rada: Spróbuj dodać do śniegu startą skórkę z cytryny lub kilka drobno posiekanych listków świeżej mięty. Dzięki temu Twoje chamrolle zyskają nowy wymiar.