Makrela pieczona z warzywami jest miękka, delikatna, bardzo soczysta i niewiarygodnie smaczna, bez specyficznego zapachu. Naprawdę musisz spróbować tego przysmaku!
Makrela pieczona z warzywami
- 2 makrele
- jedna średnia cebula
- jedna średnia marchew
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- jedna papryka
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- olej – do smażenia
1) Ugotować rybę. Oczyścić wnętrze i czarną skórkę na wewnętrznej stronie. Usunąć głowy, ogony i płetwy. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Oczyszczoną rybę pokroić na kawałki o szerokości 1,5-2 cm.
3. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju, aż będą gotowe.
Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je na kawałki.
5. Przekroić paprykę na pół. Oczyść ją, a następnie pokrój każdą połówkę papryki na 6 części.
6. Upieczone warzywa rozłożyć na dnie głębokiego naczynia do zapiekania.
7. Na patelni układać na przemian kawałki ryby, pomidory i paprykę, ustawiając je pionowo. Jeśli pozostały jakieś warzywa, ułóż je na brzegu tacy.
Rybę i warzywa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Następnie posmaruj je śmietaną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
9. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
10. podawać!