Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym . Pierwotnie była to potrawa arabska, która zadomowiła się również w kuchni śródziemnomorskiej. Jest to doskonała alternatywa na ciepłą i szybką kolację lub śniadanie.
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cebula 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka stołowa kminku
- 1 łyżka stołowa mielonego kminku
- 1 łyżka stołowa papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka stołowa cukru
- 6 jaj
- sól, pieprz czarny mielony, pietruszka, parmezan
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodaj drobno pokrojoną paprykę i smaż ją na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i smaż przez minutę.
2. Następnie wlej na patelnię koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, przyprawy, sól i cukier. Pozostawić do gotowania i zredukowania przez około 10-15 minut.
3. W gęstym sosie zrobić widelcem wgłębienia i w każde z nich wbić jajko. Przykryć i gotować przez kolejne 15 minut.
4. Podawać z pieczywem posypanym posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.