Strona główna PRZEPISY Jajka zapiekane w sosie pomidorowym – szybki i smaczny obiad

Jajka zapiekane w sosie pomidorowym – szybki i smaczny obiad

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym . Pierwotnie była to potrawa arabska, która zadomowiła się również w kuchni śródziemnomorskiej. Jest to doskonała alternatywa na ciepłą i szybką kolację lub śniadanie.

Vejce zapečená v rajčatové omáčce (Shakshuka), na snídaně a večerě vynikající
Źródło: iStockphoto

 

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cebula 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka stołowa kminku
  • 1 łyżka stołowa mielonego kminku
  • 1 łyżka stołowa papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 6 jaj
  • sól, pieprz czarny mielony, pietruszka, parmezan

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodaj drobno pokrojoną paprykę i smaż ją na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i smaż przez minutę.

2. Następnie wlej na patelnię koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, przyprawy, sól i cukier. Pozostawić do gotowania i zredukowania przez około 10-15 minut.

3. W gęstym sosie zrobić widelcem wgłębienia i w każde z nich wbić jajko. Przykryć i gotować przez kolejne 15 minut.

4. Podawać z pieczywem posypanym posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.