Szukasz smacznych inspiracji do niedzielnej kawy lub właśnie zamierzasz świętować i nie chcesz wyjść z pustymi rękami? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy najlepsze ciasto czekoladowe Kinder Pingui, które uwielbiają nie tylko dzieci! Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste, choć nieco bardziej czasochłonne.
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i razem przygotujmy najlepsze ciasto czekoladowe Kinder Pingui!

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe:
Czego potrzebujemy:
Corpus:
- 6 jaj
- 250 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 g mąki zwykłej
- 20 g proszku do pieczenia
- 80 g kakao
krem:
- 500 g serka śmietankowego
- 100 ml mleka
- 10 cukier wan.
- 10 ml soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
- 250 g bitej śmietany
lukrowanie:
- 240 g czekolady
- 150 ml bitej śmietany 33%.
- 50 g masła
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia jajek z cukrem. Następnie dodać mleko.

2) W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać.

3) Zacznij dodawać tę mieszankę do mieszanki mlecznej po łyżce stołowej na raz.

4) Następnie wszystko dokładnie ubić.

5) Ciasto rozprowadzić na blasze, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

6) Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto podzielić na 2 połowy.

7) W kolejnym kroku wymieszać ze sobą ser, cukier waniliowy, sok z cytryny i mleko. Dokładnie wymieszać.

8) Zacznij dodawać bitą śmietanę po łyżce stołowej na raz. Ponownie wymieszać.

9) Teraz połowę kremu rozsmarować na pierwszym kawałku ciasta. Dokładnie wygładzić i odstawić do lodówki na 30 minut.

10) W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki dla lukru. Włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty.

11) Połowę lukru rozsmarować na kremie maślanym. Dokładnie wygładzić i wstawić do lodówki na 30 minut.

12) Po zastygnięciu lukru, na wierzchu rozprowadzić resztę kremowego lukru serowego.

13) Dokładnie wygładzić i przykryć drugim arkuszem ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

14) Na koniec wystarczy udekorować pozostałą polewą czekoladową.


