Jeden z naszych ulubionych przepisów na szybkie naleśniki! Do tych placków można dodać warzywa lub pokruszony boczek. Przygotowanie potrawy zajmie Ci tylko kilka minut, a uzyskasz wspaniałe w smaku danie.
Co będzie nam potrzebne:
- szklanka kefiru
- 120 g tartego sera (jeden słoik)
- 300 g mąki zwykłej (2 słoiki)
- jedna łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe roztopionego masła
- olej – do smażenia
- jedna kostka masła – do posypania
Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml.
Do tych placków można dodać warzywa lub pokruszony boczek.
Jak postępować:
W głębokiej misce umieścić ser starty na tarce o grubych oczkach, kefir, sól, cukier i roztopione masło. Wymieszać.
2. Wmieszaj przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugnieć je rękami i przenieś na posypaną mąką powierzchnię. Powinna być miękka i lekko klejąca.
3) Podzielić na 4 równe części. Uformuj je w kulki.
4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek o grubości 5 mm.
5. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż patty: na małym ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
6. Zdjąć je z patelni i jeszcze gorące posmarować masłem.
Życzymy dobrego smaku!