Strona główna PRZEPISY Szybkie naleśniki, które po prostu rozpływają się w ustach

Szybkie naleśniki, które po prostu rozpływają się w ustach

Jeden z naszych ulubionych przepisów na szybkie naleśniki! Do tych placków można dodać warzywa lub pokruszony boczek. Przygotowanie potrawy zajmie Ci tylko kilka minut, a uzyskasz wspaniałe w smaku danie.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • szklanka kefiru
  • 120 g tartego sera (jeden słoik)
  • 300 g mąki zwykłej (2 słoiki)
  • jedna łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe roztopionego masła
  • olej – do smażenia
  • jedna kostka masła – do posypania

Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml.

Do tych placków można dodać warzywa lub pokruszony boczek.


Jak postępować:

W głębokiej misce umieścić ser starty na tarce o grubych oczkach, kefir, sól, cukier i roztopione masło. Wymieszać.

2. Wmieszaj przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie ugnieć je rękami i przenieś na posypaną mąką powierzchnię. Powinna być miękka i lekko klejąca.

3) Podzielić na 4 równe części. Uformuj je w kulki.

Źródło: retete-usoare.eu

4. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek o grubości 5 mm.

5. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż patty: na małym ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Zdjąć je z patelni i jeszcze gorące posmarować masłem.

Życzymy dobrego smaku!