Nie możesz się zdecydować, co ugotować na obiad? Prosta odpowiedź. Przygotuj smaczny sznycel czarnogórski z serem, ukryty w cieście ziemniaczanym.
Sznycel czarnogórski z serem
- 1 kg wieprzowiny curry
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 3 szt. czosnku
- 1 szt. cebuli
- 3 łyżki mąki zwykłej
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- mielony kminek do smaku
- majeranek do smaku
- olej do smażenia
- zwykła mąka do posypania
- tarty ser do posypania
.
- Mięso kroimy w plastry, lekko osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Obrać cebulę i czosnek, drobno je posiekać i wymieszać z 1 jajkiem.
- Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać zmiksowaną cebulę i czosnek, jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony i majeranek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
- Mąkę dodawaj stopniowo – możesz dodawać lub odejmować w zależności od potrzeb.
- Obtocz plastry mięsa w mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym serem.
Jeśli spodobał Ci się ten inspirujący przepis na sznycle czarnogórskie z serem, podziel się nim ze znajomymi! Spróbuj też pieczonych ziemniaków z bekonem!