Nikt nie oprze się smakowi i zapachowi tego dania! A w swojej kuchni z pewnością masz wszystkie niezbędne składniki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przysmaku, gorąco polecamy! Na pewno spodobają Ci się ziemniaki z klopsikami i kawałkami pierogów.
- 600 g mięsa bez kości (kurczak, indyk, wołowina – my użyliśmy wieprzowiny)
- 2-3 cebule
- 5-6 łyżek stołowych oleju
- 1 łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
- suszone zioła włoskie – do smaku
- 2 liście laurowe
- 500 ml wody (150 ml – do mięsa, 350 ml – do ziemniaków)
- 1 kg ziemniaków
Na pierogi:
- 130 ml kefiru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g mąki zwykłej
Opatrunek:
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- świeża cytryna – do smaku
.
Pokroić mięso na kawałki.
2. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
3. Wlej olej do garnka o grubych ściankach lub naczynia do zapiekania. Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie brązowieć.
4. Dodaj mięso, 1/2 łyżeczki soli, mielony czarny pieprz i suszone zioła włoskie do smaku. Wymieszaj wszystko i smaż, aż mięso zacznie brązowieć (około 7 minut).
5. Dodaj 150 ml gorącej wody. Przykryć garnek pokrywką i dusić mięso przez kolejne 7 minut (jeśli używasz wołowiny, gotuj dłużej – około 30 minut).
6. W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kostkę.
7. Po 7 minutach dodaj ziemniaki. Posypać 1/2 łyżeczki soli. Na wierzchu ułóż 2 liście laurowe i zalej je 350 ml gorącej wody.
8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj potrawę na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
9. Przygotować pierogi. Dodaj sól, sodę oczyszczoną i sok z cytryny. Wymieszać.
10. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wyrobić miękkie, lepkie ciasto. Nie dodawaj więcej mąki, aby pierogi były miękkie i puszyste.
11. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt patyczka i pokrój je na kawałki.
Dłonie posypać mąką i uformować z ciasta kulki. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 3 minuty.
Szybko ułóż knedle na ziemniakach.
14) Przykryć naczynie pokrywką. Zatkaj otwór odprowadzający parę serwetką i wykałaczką. Można również umieścić wilgotną ściereczkę między garnkiem a pokrywką (na brzegu).
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż pierogi będą gotowe (15-20 minut). Powinny one zmienić kolor. Podczas tego procesu nie podnoś pokrywki, ponieważ pierogi mogą wypaść.
16) Przygotuj dressing: wymieszaj roztopione masło z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotowane pierogi posmarować sosem. Przykryj naczynie pokrywką i pozwól im nasiąknąć aromatem koperku i czosnku przez 3-5 minut.
Podawać z piklami: ogórkiem, pomidorem lub kapustą!