Strona główna PRZEPISY Ziemniaki z klopsikami i kawałkami pierogów – świetny pomysł na obiad

Ziemniaki z klopsikami i kawałkami pierogów – świetny pomysł na obiad

Nikt nie oprze się smakowi i zapachowi tego dania! A w swojej kuchni z pewnością masz wszystkie niezbędne składniki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przysmaku, gorąco polecamy! Na pewno spodobają Ci się ziemniaki z klopsikami i kawałkami pierogów.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu
  • 600 g mięsa bez kości (kurczak, indyk, wołowina – my użyliśmy wieprzowiny)
  • 2-3 cebule
  • 5-6 łyżek stołowych oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • suszone zioła włoskie – do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 500 ml wody (150 ml – do mięsa, 350 ml – do ziemniaków)
  • 1 kg ziemniaków

Na pierogi:

  • 130 ml kefiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g mąki zwykłej

Opatrunek:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • świeża cytryna – do smaku

Pokroić mięso na kawałki.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.

3. Wlej olej do garnka o grubych ściankach lub naczynia do zapiekania. Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie brązowieć.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Dodaj mięso, 1/2 łyżeczki soli, mielony czarny pieprz i suszone zioła włoskie do smaku. Wymieszaj wszystko i smaż, aż mięso zacznie brązowieć (około 7 minut).

5. Dodaj 150 ml gorącej wody. Przykryć garnek pokrywką i dusić mięso przez kolejne 7 minut (jeśli używasz wołowiny, gotuj dłużej – około 30 minut).

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

6. W międzyczasie pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Po 7 minutach dodaj ziemniaki. Posypać 1/2 łyżeczki soli. Na wierzchu ułóż 2 liście laurowe i zalej je 350 ml gorącej wody.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj potrawę na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie gotowe.

9. Przygotować pierogi. Dodaj sól, sodę oczyszczoną i sok z cytryny. Wymieszać.

10. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wyrobić miękkie, lepkie ciasto. Nie dodawaj więcej mąki, aby pierogi były miękkie i puszyste.

11. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt patyczka i pokrój je na kawałki.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

Dłonie posypać mąką i uformować z ciasta kulki. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 3 minuty.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

Szybko ułóż knedle na ziemniakach.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

14) Przykryć naczynie pokrywką. Zatkaj otwór odprowadzający parę serwetką i wykałaczką. Można również umieścić wilgotną ściereczkę między garnkiem a pokrywką (na brzegu).

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż pierogi będą gotowe (15-20 minut). Powinny one zmienić kolor. Podczas tego procesu nie podnoś pokrywki, ponieważ pierogi mogą wypaść.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

16) Przygotuj dressing: wymieszaj roztopione masło z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

Przygotowane pierogi posmarować sosem. Przykryj naczynie pokrywką i pozwól im nasiąknąć aromatem koperku i czosnku przez 3-5 minut.

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu

Podawać z piklami: ogórkiem, pomidorem lub kapustą!

Maso a knedlíky s masovými kuličkami!
Źródło: retete-usoare.eu