Strona główna PRZEPISY Szarlotka i ciasto śmietankowe o najlepszym smaku: spraw, by pachniały jak Twój...

Szarlotka i ciasto śmietankowe o najlepszym smaku: spraw, by pachniały jak Twój dom!

Jeśli szukasz idealnej inspiracji do niedzielnej kawy lub po prostu masz w domu więcej jabłek, to dobrze trafiłeś – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Konkretnie będzie to pyszna szarlotka z kremem, taka jak u babci! Fantastyczny kremowy smak sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, a pieczone jabłka sprawią, że cały dom będzie pachniał przepysznie. Dzięki łatwemu i bardzo szybkiemu przygotowaniu to ciasto z kremem jest świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie do łóżka.

Czy ten przepis przypadł Ci do gustu? Przygotujmy razem tę pyszną szarlotkę z kremem!

Recept na smetanový koláč s jablky
Źródło: ketkes.com

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami i kremem:

Czego potrzebujemy:

  • 200 g mąki zwykłej
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 200 g cukru granulowanego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe słodkiej śmietanki 33%
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 g jabłek
  • łyżeczka cukru pudru

Jak postępować:

1) Rozpocząć od utarcia masła, do którego stopniowo dodawać 125 g cukru, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj, a następnie dodaj 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, aby powstało jednolite ciasto.

2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem. Następnie umieścić w nim ciasto, które przygotowaliśmy. Zacznij układać równomiernie na cieście pokrojone i obrane jabłka, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Teraz lekko wciśnij jabłka w ciasto.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.

4) W międzyczasie w misce wymieszać kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.

5) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i wlać przygotowaną masę. Następnie włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.