Jeśli szukasz idealnej inspiracji do niedzielnej kawy lub po prostu masz w domu więcej jabłek, to dobrze trafiłeś – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Konkretnie będzie to pyszna szarlotka z kremem, taka jak u babci! Fantastyczny kremowy smak sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, a pieczone jabłka sprawią, że cały dom będzie pachniał przepysznie. Dzięki łatwemu i bardzo szybkiemu przygotowaniu to ciasto z kremem jest świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie do łóżka.
Czy ten przepis przypadł Ci do gustu? Przygotujmy razem tę pyszną szarlotkę z kremem!
Przepis na pyszne ciasto z jabłkami i kremem:
Czego potrzebujemy:
- 200 g mąki zwykłej
- 125 g masła
- 5 jaj
- 200 g cukru granulowanego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 łyżki stołowe słodkiej śmietanki 33%
- 200 g kwaśnej śmietany
- 600 g jabłek
- łyżeczka cukru pudru
Jak postępować:
1) Rozpocząć od utarcia masła, do którego stopniowo dodawać 125 g cukru, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj, a następnie dodaj 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, aby powstało jednolite ciasto.
2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem. Następnie umieścić w nim ciasto, które przygotowaliśmy. Zacznij układać równomiernie na cieście pokrojone i obrane jabłka, a następnie skrop je sokiem z cytryny. Teraz lekko wciśnij jabłka w ciasto.
3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
4) W międzyczasie w misce wymieszać kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
5) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i wlać przygotowaną masę. Następnie włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.