Strona główna PRZEPISY Pyszny deser z pysznym kremem, zwiewnym ciastem i warstwą polewy czekoladowej

Pyszny deser z pysznym kremem, zwiewnym ciastem i warstwą polewy czekoladowej

Trufle z kremem i lukrem. Pyszny deser z pysznym kremem, zwiewnym ciastem i warstwą polewy czekoladowej. Prawdziwa uczta!

Źródło: retete-usoare.eu

Na ciasto (na patyczki o wymiarach 11 x 12 cm):

  • 80 g mąki zwykłej
  • 40 g masła
  • 40 ml wody
  • 40 ml mleka
  • 2 jajka (110-120 g bez skorupki)
  • 1 szczypta soli

Na krem:

  • 140 g masła 82%
  • 90 g cukru
  • 70 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 g cukru waniliowego

Do przygotowania lukru:

  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe sfermentowanej śmietany
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30 ml wody

1.Przygotuj ciasto: Wlej wodę i mleko do rondelka. Dodaj pokrojone w kostkę masło i szczyptę soli. Postaw garnek na ogniu, a gdy masło się rozpuści, doprowadź mieszaninę do wrzenia.

2.Dodaj całą mąkę i natychmiast zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ciasto przez około 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw ciasto do ostygnięcia na 5-7 minut.

3.Wbij jajka do miski i roztrzep widelcem.

4.Przełożyć ciasto do miski, dodać roztrzepane jajka małymi partiami i bardzo dobrze wymieszać. Nadzienie dodać dopiero po całkowitym wmieszaniu poprzedniej części do ciasta. Na koniec mieszaj ciasto szpatułką przez około 5 minut. Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

5.Przełóż ciasto do worka z nacięciem o długości 1-1,5 cm lub do plastikowej torebki.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

6.Posmaruj patelnię odrobiną masła, rozprowadź i usuń nadmiar ręcznikiem papierowym.

7.Posypać paski mąki w odległości 12-13 cm od siebie, co będzie odpowiadało długości patyczków

8.Uformuj patyczki. Wyrównaj końce palcami zanurzonymi w wodzie.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

9.Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut, a następnie piecz przez kolejne 15 minut w temperaturze 180°C.

Wyjąć muszle na stojak druciany i pozostawić do ostygnięcia.

Wskazówka: Wymieszaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. W pierwszym i drugim przypadku może dojść do pęknięcia skorupy. Ciasto można przygotować tylko z wodą, mleko sprawi, że będzie nieco bardziej brązowe. Nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia!

Przygotować krem: Ubij żółtko widelcem. Dodaj żółtko, wymieszaj na gładką masę, a następnie przecedź ją przez sito bezpośrednio do rondla.

12.Dodać cukier i cukier waniliowy. Postaw rondel na ogniu i stale mieszając, doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

13.Przenieś masę do miski i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony syrop zgęstnieje i będzie przypominał mleko skondensowane.

14.Masło w temperaturze pokojowej miksować mikserem przez 5 minut na średnich obrotach.

Wmieszać 1 łyżkę stołową ugotowanej mieszanki i dalej mieszać mikserem.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

16.Wlej krem do worka dekoracyjnego i wypełnij nim muszle. Jeśli nie masz woreczka do dekoracji, odetnij wierzchołki muszelek i napełnij je łyżeczką. Włóż herbatniki do lodówki.

Wskazówka: Do kremu użyj dobrej jakości masła beztłuszczowego. Masło i gotowana mieszanka powinny mieć tę samą temperaturę.

17.Przygotuj lukier: Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.

18.Roztopić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao.

19.Zamieszać i ponownie postawić patelnię na ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, mieszając trzepaczką.

20.Zdejmij rondel z ognia i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

Gęstą polewę przecedzić łyżką cedzakową do odpowiedniej miski.

Zanurz każde ciasteczko w lukrze, strząśnij jego nadmiar i pozostaw do zastygnięcia lukru. Jeśli pozostaną resztki lukru, można je wykorzystać do dekoracji ciast, ciasteczek lub ciasteczek brownies.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

Umieść ciasteczko na talerzu i włóż je do lodówki na 1 godzinę.

Krémové koláčky s čokoládovou polevou
Źródło: retete-usoare.eu

Bary są niesamowite! Krem jest gęsty, polewa wystarczająco słodka, a ciasto bardzo zwiewne i miękkie.