Strona główna PRZEPISY Puszyste bułeczki z owocowym nadzieniem – pokochasz je od razu

Puszyste bułeczki z owocowym nadzieniem – pokochasz je od razu

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na puszyste bułeczki z nadzieniem owocowym. Jeśli uwielbiasz piec i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

Na ciasto:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant dry yeast
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 g cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 200 g borówek
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 3/4 łyżki skrobi
  • 1 jajko + ½ łyżki mleka – na masło

1.Wymieszaj pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Pozostawić mieszaninę na 5-10 minut.

Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.

3.W misce, w której będziesz wyrabiać ciasto, ubij jajka, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól, a następnie wymieszaj trochę trzepaczką.

4.Wsypać aktywowane drożdże i wymieszać.

5.Dodaj mąkę i zagnieć ciasto.

Wskazówka: Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki.

6.Gdy mąka wchłonie cały płyn, a ciasto zbuduje się w kulę, dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż całkowicie połączy się z ciastem.

7.Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

8.Zaokrąglij ciasto, umieść w naoliwionej misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny.

9.Wyrobić ciasto i podzielić je na 12 części po 48-50 g. Rozwałkuj i zaokrąglij kęsy ciasta, przykryj je i pozostaw na 10 minut.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

10.Przygotować nadzienie: Wymieszaj cukier i skrobię.

11. Weź kulkę ciasta, na środek dodaj 1 łyżkę borówek, a na wierzch – ½ łyżeczki mieszanki cukru i skrobi.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

12.Sklej ciasto i wygładź krawędź. W ten sposób uformuj wszystkie placki.

13.Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde ciasto lekko spłaszcz. Przykryj je i odstaw na 30-40 minut.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

Ubij jajka z mlekiem, przecedź masę i posmaruj nią ciasto.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

15.Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut.

Gorące bułeczki posypać cukrem pudrem, przełożyć na stojak druciany i pozostawić do ostygnięcia.

Nadýchané buchty s ovocnou náplní!
Źródło: retete-usoare.eu

Bułeczki są puszyste jak ptysie. Są zjadane w mgnieniu oka! Lekkie, rozpływające się w ustach ciasto doskonale łączy się z pysznym nadzieniem. Paszteciki pozostają świeże i miękkie nawet następnego dnia.