Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na puszyste bułeczki z nadzieniem owocowym. Jeśli uwielbiasz piec i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.
Na ciasto:
- 300 g mąki zwykłej
- 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant dry yeast
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 g cukru waniliowego
Nadzienie:
- 200 g borówek
- 2 łyżki stołowe cukru
- 3/4 łyżki skrobi
- 1 jajko + ½ łyżki mleka – na masło
.
1.Wymieszaj pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Pozostawić mieszaninę na 5-10 minut.
Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
3.W misce, w której będziesz wyrabiać ciasto, ubij jajka, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól, a następnie wymieszaj trochę trzepaczką.
4.Wsypać aktywowane drożdże i wymieszać.
5.Dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
Wskazówka: Możesz potrzebować mniej lub więcej mąki.
6.Gdy mąka wchłonie cały płyn, a ciasto zbuduje się w kulę, dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż całkowicie połączy się z ciastem.
7.Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić.
8.Zaokrąglij ciasto, umieść w naoliwionej misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny.
9.Wyrobić ciasto i podzielić je na 12 części po 48-50 g. Rozwałkuj i zaokrąglij kęsy ciasta, przykryj je i pozostaw na 10 minut.
10.Przygotować nadzienie: Wymieszaj cukier i skrobię.
11. Weź kulkę ciasta, na środek dodaj 1 łyżkę borówek, a na wierzch – ½ łyżeczki mieszanki cukru i skrobi.
12.Sklej ciasto i wygładź krawędź. W ten sposób uformuj wszystkie placki.
13.Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde ciasto lekko spłaszcz. Przykryj je i odstaw na 30-40 minut.
Ubij jajka z mlekiem, przecedź masę i posmaruj nią ciasto.
15.Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut.
Gorące bułeczki posypać cukrem pudrem, przełożyć na stojak druciany i pozostawić do ostygnięcia.
Bułeczki są puszyste jak ptysie. Są zjadane w mgnieniu oka! Lekkie, rozpływające się w ustach ciasto doskonale łączy się z pysznym nadzieniem. Paszteciki pozostają świeże i miękkie nawet następnego dnia.