Nasz ulubiony deser z dzieciństwa! Jeśli spróbujesz tego pysznego twarogowo-czekoladowego deseru, z pewnością będziesz go regularnie przyrządzać.
Sernik – deser czekoladowy bez pieczenia
dla masy sernikowej:
- 400 g słodkiego twarogu (wysokotłuszczowego)
- 50 g cukru pudru (lub do smaku)
- cukier waniliowy – do smaku (opcjonalnie)
- 40 g miękkiego masła 82%
do lukru:
- 160 g czekolady
- 30 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
.
Przygotuj lukier: posiekaj czekoladę nożem lub zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Umieścić w żaroodpornej misce.
Roztopić posiekaną czekoladę na małym ogniu, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
3. Do roztopionej czekolady dodać rafinowany olej słonecznikowy i dobrze wymieszać. Powinna powstać gładka, jednorodna i dość płynna glazura.
4. Następnie nałóż glazurę na wewnętrzną stronę silikonowych foremek za pomocą silikonowego pędzelka. Rozprowadź ją równomiernie cienką warstwą na ściankach i spodzie.
Umieść foremki w zamrażarce na 10 minut, aby lukier dobrze zastygł.
6. Następnie wyjmij je i posmaruj kolejną cienką warstwą lukru. Umieść je w zamrażarce na kolejne 3-5 minut. Dzięki temu lukier będzie równomiernie rozprowadzony na powierzchni i wystarczająco twardy, aby zapobiec pękaniu.
7. W głębokiej misce umieść słodki twaróg, miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
8. Wyjmij foremki z zamrażarki, przełóż masę twarogową do worka do dekoracji i napełnij je. Rozprowadź równomiernie na powierzchni i wygładź.
9. Warstwę sernika pokryć lukrem. Nadmiar pozostałości można usunąć za pomocą noża lub szpatułki.
10. Umieść deser w zamrażarce na 1-1,5 godziny, aż do całkowitego zastygnięcia.
11. Wyjąć deser z foremek. Spójrzcie tylko, jakie są kuszące!
Gotowe!
Přejeme dobrou chuť!
Jeśli spodobał Ci się ten inspirujący przepis na sernik bez pieczenia z czekoladą, podziel się nim ze znajomymi! Spróbuj także domowych rogalików z dżemem lub Nutellą.