Często przygotowujemy to danie w weekendy, kiedy chcemy spędzić więcej czasu z rodziną. Wystarczy je pokroić, włożyć na patelnię, a resztę zostawić w piekarniku! Twoja rodzina zje pyszny, użyteczny i satysfakcjonujący posiłek!
Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg mięsa (my użyliśmy łopatki wieprzowej)
- 1 kg ziemniaków
- 4 duże cebule
- 2 pomidory
- jedna słodka papryka
- 100 g sera
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub zwykłej papryki)
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- czosnek granulowany – do smaku
- 1 łyżka oleju – do posmarowania patelni
- warzywa – do podania
Jak będziemy postępować:
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Uderzać w nie z obu stron tłuczkiem do mięsa. Następnie posypać je solą, mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem i równomiernie rozprowadzić po obu stronach.
2. Pozwól mięsu marynować się w czasie, gdy będziesz przygotowywać pozostałe składniki.
3. Obierz ziemniaki i pokrój je w dość cienkie półksiężyce. Włóż je do głębokiej miski. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, wędzoną papryką i łyżką majonezu.
4. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
Pomidory pokroić w półksiężyce, a słodką paprykę w krótkie, cienkie paski.
Zmontować danie.
7. Na pierwszej warstwie cebuli ułóż ziemniaki, a na nich plastry mięsa. Powinny być pokryte pozostałym majonezem.
8. Na kawałkach mięsa rozłożyć drugą połowę cebuli.
9 .Ułożyć plastry pomidora na cebuli, a na koniec posypać plasterkami słodkiej papryki.
10. Przykryj blachę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz mięso i warzywa przez 60 minut.
11. Wyjąć blachę z piekarnika i zdjąć folię z powierzchni. Posypać danie tartym serem i zapiekać przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.