Strona główna PRZEPISY Przepis na prostą i szybką pizzę domowej roboty z ulubionych składników

Przepis na prostą i szybką pizzę domowej roboty z ulubionych składników

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Wypróbuj ten przepis na prostą i szybką pizzę domowej roboty z ulubionych składników. Dzięki niemu Twoja kuchnia wypełni się wspaniałym aromatem grillowanego sera i wędzonego mięsa!

Źródło: retete-usoare.eu

[co_będzie_nasze_potrzeby]

Na ciasto:

  • 160 g mąki zwykłej (1 filiżanka 250 ml)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 g drożdży suszonych lub 6 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju

Nadzienie:

  • 100 ml sfermentowanej śmietany
  • 1 jajko
  • 50 g sera
  • 50 g salami (szynka, boczek, grzyby, gotowany lub smażony kurczak)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz
  • warzywa (koperek, pietruszka)

[jak_będziemy_postępować]t

1.Przygotować ciasto. W misce umieść drożdże i cukier. Dodać ciepłą wodę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić mieszaninę na 10-15 minut.

2.Następnie dodaj olej i sól.

3.Dodawaj mąkę małymi partiami i wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut. W razie potrzeby posyp powierzchnię większą ilością mąki. Ciasto powinno być miękkie i nie powinno się kleić.

4.Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut.

5.Przygotować nadzienie. Salami pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić na połówki, a następnie na ćwiartki.

6.Rozbij jajka do miski, ubij je delikatnie widelcem, dodaj śmietanę (upewnij się, że nie jest płynna) i dobrze wymieszaj.

7.Dodać cebulę, salami i ser. Wymieszaj i w razie potrzeby dopraw pieprzem i solą, ale uważaj, ponieważ salami i ser są już posolone.

8.Na koniec dodać olej i wymieszać. Opcjonalnie można też dodać zmiażdżony czosnek.

Źródło: retete-usoare.eu

9.Na posypanej mąką stolnicy lekko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i rozwałkować 2 cienkie blaty.

10.Przełóż płaty ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj brzegi.

Rozprowadź równomiernie nadzienie.

Źródło: retete-usoare.eu

12.Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 240°C na 10-15 minut.

Posiekaj warzywa i posyp nimi pizzę.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.