Znudziło Ci się klasyczne ciasto kupione w sklepie? Czy chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dzisiaj przygotujemy chrupiące i puszyste domowe paluszki chlebowe z nadzieniem serowym! Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i przygotujmy razem te chrupiące i puszyste domowe ptysie z nadzieniem serowym!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Pyszny przepis na domowe pączki z nadzieniem serowym:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 białka jaj
- 500 ml mleka
- 50 g cukru
- 5 g soli
- 10 g drożdży
- 900 g mąki tortowej
- 80 g masła
- 400 g sera krowiego
- 5 g sezamu
- 1 jajko (do posmarowania)
Jak postępować:
1) W misce wymieszać białka jaj, mleko, drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
2) Teraz dodać roztopione masło, mąkę i sól.
[caption id="attachment_159255" align="aligncenter" width="927"] Źródło: youtube/Appetizing.tv-Baking Recipes
3) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić na 60 minut pod ręcznikiem do wyrośnięcia.
4) Następnie rozwałkować ciasto na ten kształt.
5) Pokrój równej wielkości plastry
6) Na każdym kawałku ciasta przeciąć jeszcze 3 paski na pół. Drugą połowę posmarować serem krowim.
7) Potem wystarczy już tylko dokładnie połączyć ciasto, aby ser nie wypadł.
8) Następnie spleć paski razem.
9) Na koniec złóż ciasto, warkoczem do góry, w ten sposób.
10) Pojedyncze pączki wyłożyć na blachę i odstawić pod ręcznikiem na kolejne 30 minut.
11) Po upływie czasu posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
12) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.