Wspaniale soczysta i urzekająco aromatyczna pieczona szynka w musztardowo-miodowej skórce, która jest tak uniwersalna, że gdy cała rodzina się nią zajada, nie pozostaje na stole tak długo, jak można by sobie tego życzyć!
Szynka pieczona w skórce musztardowo-miodowej
- 2 kg szynki wędzonej
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszki
- 1 szt. pora
- 10 szt. pieprzu czarnego w całości
Glazura:
- 50 g brązowego cukru
- 5 łyżek miodu
- 2 dl czerwonego wina
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- goździki do smaku
.
- Umieść szynkę w głębokim garnku, dodaj posiekaną pietruszkę, marchewkę i pory.
- Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do garnka około dziesięciu ziaren pieprzu.
- Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2½ godziny.
- Przygotuj glazurę: w małym rondelku doprowadź do wrzenia miód, cukier i wino. Gdy masa zacznie mocno bulgotać, zdjąć ją z ognia i wmieszać startą skórkę pomarańczową. Na koniec dodaj szczyptę soli, aby wydobyć słodki smak glazury.
- Odcedź ugotowaną szynkę i pozostaw do ostygnięcia na około 1 godzinę.
- Wierzch szynki naciąć w kratkę (na głębokość ok. 1 cm) i posmarować musztardą.
- Nakłuj goździk w miejscu przecięcia się nacięć, aby utworzyć na powierzchni szynki coś w rodzaju goździkowego jeża.
- Następnie dokładnie posmaruj szynkę połową glazury i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
- Po pół godzinie wyjmij, posmaruj pozostałą polewą i piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut.
- Szynkę pokroić ostrym nożem w cienkie plasterki i podawać z chlebem, ziemniakami lub w sałatce.
- Pamiętaj, aby przed pokrojeniem usunąć goździki! 🙂
Podziel się tym inspirującym przepisem na pieczoną szynkę ze swoimi znajomymi! Zainspiruj się również tym przepisem na soczystą pieczoną wieprzowinę z czosnkiem, musztardą i warzywami w jednym naczyniu do zapiekania
!