Strona główna PRZEPISY Czy jesteś miłośnikiem czekolady? Spróbuj tej rolady czekoladowej

Czy jesteś miłośnikiem czekolady? Spróbuj tej rolady czekoladowej

Czy jesteś miłośnikiem czekolady? Spróbuj tej rolady czekoladowej – jest smaczna i ładnie wygląda. Można je udekorować owocami lub kremem (według uznania). Zróbmy razem szwajcarską bułkę czekoladową!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru
  • jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 ml mleka
  • 40 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 90 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 30 g kakao w proszku

Na krem:

  • 60 g gorzkiej czekolady + 4 łyżki bitej śmietany
  • 240 ml bitej śmietany (zimnej)
  • 70 g cukru pudru

Inne: 1 łyżeczka kakao w proszku


Jak postępować:

Przygotuj ciasto: ostrożnie oddziel białka i żółtka.

2. Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut, aż do uzyskania sztywnej piany.

Żółtka i cukier ubić mikserem na wysokiej prędkości, aż będą puszyste, gładkie i białawe.

4. Dodaj ekstrakt waniliowy, mleko i olej do masy żółtkowej. Wymieszać.

5. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao w proszku i cynamonem. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Źródło: retete-usoare.eu

6. Pianę z białek wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki, mieszając okrężnymi ruchami od dołu do góry.

7. Wyłóż blachę do pieczenia natłuszczonym papierem do pieczenia (my użyliśmy prostokątnej blachy o wymiarach 30 x 40 cm). Rozłóż ciasto równomiernie na blasze do pieczenia. Postukaj kilka razy w tacę.

8. Piecz ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (spróbuj nagrzać piekarnik 15 minut przed pieczeniem).

9. Gorące ciasto wyłożyć na drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać kakao w proszku. Ostrożnie usuń papier, na którym był pieczony.

10. Natychmiast zwiń je w rulon, używając papieru do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Przygotować krem: Rozpuść czekoladę z 4 łyżkami bitej śmietany w mikrofalówce lub na małym ogniu. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Pozostałą część bitej śmietany (zimną, dopiero co wyjętą z lodówki) wlać do schłodzonej miski (pozostawić na 15 minut w lodówce). Ubijać mikserem do uzyskania sztywnej piany, stopniowo dodając cukier puder.

Roztopioną czekoladę wymieszać z bitą śmietaną. Wymieszaj mikserem na małej prędkości do uzyskania gładkiej konsystencji.

14. Ciasto rozwałkować i posmarować dużą warstwą kremu.

Następnie zwinąć w zwarty rulon.

Zawiń roladę w papier do pieczenia i włóż do lodówki na około 60 minut, aby stężała i stwardniała.

Następnie przenieś je na talerz. Jeśli chcesz, możesz udekorować je kremem i startą czekoladą.

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy dobrego smaku!