Strona główna PRZEPISY Najlepsze ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i śmietaną!

Najlepsze ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i śmietaną!

Jeśli należysz do grona miłośników deserów owocowych, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i kwaśną śmietaną. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Dzięki temu jest to wspaniała gratka dla ewentualnych gości. Połączenie śliwek, kremu i kwaśnej śmietany jest po prostu boskie! Zachowaj więc dobrze ten przepis, bo na pewno nie będziesz go robił po raz ostatni!

Czy już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem to pyszne ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i śmietaną!

Švestkový koláč s vanilkovým krémem a smetanou – pochutná si celá rodina!
Źródło: nosalty.hu

Pyszny przepis na ciasto śliwkowe z kremem:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 300 g mąki średnio gruboziarnistej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Wypełnienie:

  • 3 żółtka
  • 5 białek jaj
  • 1 torebka budyniu
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 kg śliwek
  • cynamon
  • 5 łyżek semoliny

Jak postępować:

1) Zacznij od ciasta. Zacznij od wymieszania ze sobą mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli oraz masła, którym posmarujesz ciasto. Dodać żółtka z kwaśną śmietaną i zagnieść ciasto.

2) Rozwałkować ciasto na grubość około pół cala i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posyp ciasto 2 łyżkami kaszy manny i ułóż śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Posypać cynamonem i 3 łyżkami kaszy manny.

3) Kontynuować nakładanie nadzienia. Białka ubić z cukrem na gładką masę. W drugiej misce wymieszaj żółtka z ugotowanym kremem. Wymieszaj masę i dodaj kwaśną śmietanę. Na koniec wymieszaj obie mieszanki.

4) Powstałą masę wylać na śliwki i wygładzić. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-35 minut.